Udowodnij, że trójkt jest równoramienny (planimetria)
julkaa: | | 1−cosγ | |
Udowodnij, że jeżeli w trójkącie zachodzi równość cosα = |
| , to ten trójkąt jest |
| | 2cosβ | |
równoramienny.
20 mar 20:04
julkaa: Obliczyłam z twierdzenia cosinusów cosα, cosβ, cosγ, podstawiłam do równania i się
zatrzymałam...
20 mar 20:06
ICSP: α + β + γ = π , 0 < α,β,γ < π
cos(α + β) + cos(α − β) + cosγ = 1
cos(π − γ) + cos(α − β) + cos(γ) = 1
cos(α − β) = 1
α − β = 0
α = β
20 mar 20:12
julkaa: DZIĘKUJĘ

20 mar 20:25