trojkat prostokatny
Krzysiek60: Wysokosci trojkata prostokatnego maja dlugosci 60, 65, i 156cm
Oblicz pole tego trojkata
20 mar 17:24
PUNK1: czy taki trójkat isnieje?
20 mar 17:27
Krzysiek60:

Taki moze byc ?
20 mar 17:29
PW: No nie, ten mały miałby przeciwprostokątną 60, a przyprostokątną 65.
20 mar 17:33
PW: Odwrotnie − przyprostokątna (a jednocześnie jedna z wysokości) ma 65 j., trzecia wysokość 60 j.
Takie dane rzeczywiście mogą dotyczyć trójkąta prostokątnego (przeciwprostokątna ma 169 j.,
składa się z odcinków o długościach 144 i 25 j.).
20 mar 17:46
Bogdan:

To nie jest trójkąt prostokątny. Łatwo to sprawdzić: c =
√ 1562 + 602 = ...
W trójkącie prostokątnym zachodzi: ab = ch
20 mar 18:02
Bogdan:

ale prostokątny jest ten trójkąt
c =
√ 1562 + 652 = 169
156 * 65 = 60 * 169
20 mar 18:16
PW: Tak, pisałem o tym o 17:46
20 mar 18:21
Bogdan:
20 mar 18:27
Krzysiek60: Dziekuje bardzo .
20 mar 19:35