proszę o rozwiązanie
Anna: jaką najmniejszą wartość może przyjąć iloczyn dwóch liczb w której
w sumie są równe 60
20 mar 21:47
Tadeusz: Sprawdź treść zadania
20 mar 21:58
Anna: jeszcze raz napiszę treść zadania które było na klasówce
Jaką najmniejszą wartość może przyjąć iloczyn dwóch liczb które w sumie są równe 60
Podaj wartość tego iloczynu
20 mar 22:14
Tadeusz:
serio było najmnieszą a nie
największą
20 mar 22:22
Adamm:
x+y=60
x*y=x*(60−x) − najmniejszej wartości nie osiąga
20 mar 22:23
Ajtek:
Witaj
Tadeusz 
. Faktycznie ciekawostka

.
20 mar 22:25
Eta:
x+y=60 ⇒ y= 60−x
x*y= x(60−x)= −x
2+60 x −−− osiąga
największą wartość
bo"parabolka łapkami" w dół
| | −60 | |
xmax= |
| = 30 to ymax= 60−30= 30 |
| | −2 | |
x*y = 900 −−max wartość iloczynu
20 mar 22:26
Anna: właśnie ale treść jest poprawna
dziękuję
20 mar 22:26
Ajtek:
Witaj Adamm. Nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale "na siłę" osiąga i jest to −∞.
20 mar 22:27
Tadeusz:
...to njmniejszą jest −
∞
20 mar 22:28
Eta:
Czyli do jądra Ziemi
20 mar 22:28
Ajtek:
Ojj
Eta nie. Przecież każda krzywa przechodzi przez dowolną materię i leci dalej. Jądro
ziemi jest tylko przystankiem

.
20 mar 22:39
Adamm:
w zbiorze liczb rzeczywistych liczby największej nie osiąga
ale jeśli zdefiniować wszystko odpowiednio, to może osiąga
ale tutaj nie o to chodzi
20 mar 22:40
Adamm: najmniejszej*
20 mar 22:41