Funkcja kwadratowa-wykresy
Michał: Hej

zastanawiam się nad przekształceniami wykresu funkcji kwadratowej
mam wykres f(x)=x
2−x−2
i mam zrobić symetrię względem osi OX, OY, początku układu wspołrzędnych i względem prostej
x= −2
symetria względem osi OX to −f(x), względem OY to f(−x), a względem punkty [0;0] to −f(−x).
Nie do konca rozumiem ten zapis, w sensie jak go zastosować teraz w praktyce

−f(x) to podejrzewam całość w nawias i minus przed to
−f(x)=−(x
2−x−2)=−x
2+x+2
a jak rozumieć f(−x)?
No i jak potem strzelić symetrie względem prostej?
To moje pytania, dziękuję z góry za zaainteresowanie i pomoc
20 mar 17:19
Blee:
−f(x) = −(x
2−x−2) = −x
2 + x + 2
f(−x) = (−x)
2 −(−x) −2 = x
2 + x − 2
w takim razie:
−f(−x) = ...
20 mar 17:23
Michał: −f(−x) = −((−x)
2−(−x)−2)=−(x
2+x−2)=−x
2−x+2

co się zgadza

Huraa!
20 mar 17:26
Michał: Dziękuję blee =) A co z tą prostą? Jak się za to zabrać?
20 mar 17:27
Michał:
20 mar 19:48
iteRacj@:
jeśli f(x)=x2−x−2 to
1/ f(−x)= (−x)2− (−x)−2 // wszędzie tam gdzie w pierwotnym wzorze był x
wstawiasz (−x) i to jest symetria względem osi OY
2/ −f(−x)=−[ (−x)2− (−x)−2] // wszędzie tam gdzie w pierwotnym wzorze był x
wstawiasz (−x) oraz wzór funkcji poprzedzasz minusem
i to jest symetria względem początku układu współrzędnych
3/ symetrię względem osi OX sam już zapisałeś −f(x)=−(x2−x−2)
20 mar 20:03
Michał: Tak, tak

kurcze treść:
"i mam zrobić symetrię względem osi OX, OY, początku układu wspołrzędnych i względem prostej x=
−2"
Blee mi już wytlumaczył OX OY i [0;0] (tak jak ty iteracjo teraz), ale wciąż nie wiem jak
zrobić symetrię względem prostej x= −2
20 mar 20:07
iteRacj@:
symetria względem prostej x= −2
x'=2*(−2)−x=−4−x
y'=y
czyli f(x)=x2−x−2 → g(x)=(−4−x)2−(−4−x)−2=x2+9x+18
20 mar 20:18
Blee:
względem prostej
x = −2
Najprościej to będzie:
1) przesunąć f(x) wraz z ów prostą x=−2 'o dwa w prawo'
2) wtedy g(x) (czyli ta funkcja przesunięta o odpowiedni wektor) przekształacasz symetrycznie
względem osi OY
3) przekształconą funkcję przesuwasz o odpowiedni wektor ( ' o dwa w lewo' ) i gotowe
20 mar 20:18
piotr: symetria względem prostej x= a
f(−(x−a)+a)
20 mar 20:32
Michał: Na Sigmara, strasznie to abstrakcyjne dla mojego mózgu, chyba najbardziej przemawai do mnie to
co napisał/a
iteracj@
choć hmn ten krok pierwszy z x' mnie trochę strofuje.
to dajmy na to że ten sam wykres względem prostej x=−1 i x=3.
Jak by to wyglądało (tylko pierwszy kroki wystarczy)?
x'=2*(−1)−x=−2−x ?
Ta 2 to skąd się wzięła w tym miejscu :X ? (−1) bo względem −1 i −x czemu −x ? a nie np. +x?
Przepraszam Cię za głupie pytania, ale już 15 min myślę co się tutaj stało i jakoś nie mam
przebłysku intelektu

−−−
Blee najprościej, ale chyba nawet na to jestem za głupi
przesunąć f(x) o 2 w prawo to muszę zrobić postać kanoniczną i −2
| | 9 | |
y=(x−12−2)2− |
| zaś prosta x=−2 to teraz x=0 |
| | 4 | |
mamy
| | 5 | | 9 | | 5 | | 9 | |
y=(x− |
| )2− |
| względem OY czyli f(−x) y=(−x− |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Dwa w lewo +2 do naszej kanonicznej
y= x
2−x−2
trololo, nie wiem gdzie jest moja logika, ale chyba jestem strasznie głupi bo doszedłem do tego
samego, Boże widzisz i nie grzmisz
20 mar 21:02
iteRacj@:
korzystam ze wzoru podanego przez piotra
symetria względem prostej x=a → daje g(x)=f(−(x−a)+a)
u mnie postać y'=2a−x
dla prostej x=−1 → y'=2(−1)−x
x=3 → y'=2*3−x
20 mar 21:17
iteRacj@:
*poprawka, za szybko pisane
x'=2a−x
pytasz jeszcze o symetrie względem dwu innych prostych
dla prostej x=−1 → x'=2(−1)−x i taki x' wstawiam do wzoru pierwotnego funkcji
x=3 → x=2*3−x i taki x' wstawiam do wzoru pierwotnego funkcji
może teraz zrozumialej
20 mar 21:23
Michał: 
Czaje! Chyba! Eureka!
Może znajdę więcej tego typu zadań, to przetestuje to w praktyce, dziękuję Iteracj@ za
cierpliwość i tłumaczenie

Bardzo doceniam.
20 mar 21:36