alfa alfa
Marko Polo: Czy wzór na współczynnik a=tg alfa jest w tab;icach bo nie moge znaleść?
20 mar 13:55
PW: Idzie Ci o współczynnik kierunkowy prostej − wykresu funkcji liniowej?
20 mar 13:56
Blee:

nawet jeżeli nie ma to co za problem 'wyznaczyć' to
| | f(x1) − f(x0) | | ax1 + b − (ax0 + b) | |
tgα = |
| = |
| = |
| | x1 − x0 | | x1 − x0 | |
| | ax1 − ax0 | | a(x1−x0) | |
= |
| = |
| = a |
| | x1−x0 | | x1−x0 | |
20 mar 14:05
Marko Polo: nie zapamiętam tego, stąd oje pytanie które podbijam
20 mar 14:10
PW: Dla formalności dodam: znaleźć (bo: znalazł).
20 mar 14:11
Marko Polo: okej, dziękuje
a ktoś zna odpowiedz na moje pytanie?
20 mar 14:19
20 mar 14:35
20 mar 14:36
Marko Polo: @blee ta tablica juz nie obowiazuje
20 mar 14:38
Krzysiek60: To co z tego ze nie obowiazuje
Przeciez wzory pozostaja takie same
Masz dwa punkty A=(1,3) i B= (5,8)
Oblicz wspolczynnik kierunkowy prostej przedchodzacej przez te dwa punkty
20 mar 14:42