Rachunek prawdopodobieństwa
Lovely: Rzucamy cztery razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania orła w trzech rzutach pod
warunkiem uzyskania w ostatnim rzucie reszki?
20 mar 16:32
PW: Pytanie jest dziwne, równie można zapytać:
− Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania orła w trzech rzutach, pod warunkiem że córka
maszynisty za dwa miesiące ukończy 16 lat?
20 mar 16:39
Pytający:
A // uzyskanie orła w trzech
pierwszych rzutach
B // uzyskanie reszki w czwartym rzucie
A∩B // uzyskanie orła w trzech pierwszych rzutach i uzyskanie reszki w czwartym rzucie
|Ω|=2
4
|B|=2
3 // w czwartym rzucie reszka, w trzech pierwszych obojętnie co
|A∩B|=2
3−1 // w czwartym rzucie reszka, w trzech pierwszych każda możliwość poza trzema
reszkami
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | 7 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | | 8 | |
W przypadku pytania od
PW byłoby podobnie.
20 mar 16:56
Lovely: Hahaha.. treść zadania nie jest mojego autorstwa, oklaski dla wydawnictwa Nowa Era

ma bycz
18 :’(
20 mar 17:01
PW: A co znaczy to "hahaha"? Treść zadania jest kretyńska, nie zawracaj głowy bzdetami i tym co "ma
bycz". "Ma bycz" to przejaw zainteresowania determinizmem?
20 mar 17:16
Lovely: Nie będę mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. Współczuję ci.
20 mar 17:23
PW: Ty zdrowy psychicznie jesteś? Warto to sobie uświadomić.
20 mar 17:26