Hej
Nie Radny: Funkcja liniowa przyjmujewartosc dodatnia dla x należących do przedziału od minus
nieskończoności do 2 a jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,4) zatem jej wzór ma postać.
Proszę o wytłumaczenie tego
20 mar 21:46
heheszek:

hej!
to zadanie nie jest trudne.
Musisz jednakze miec jakas wiedze.
funkcja liniowa skoro ma wartosc dodatnia dla x ∊ (−
∞;2>
to znaczy ze przecina os X w punkcie (0,2)
patrz rysunek.
20 mar 21:50
heheszek:

wiemy jednakze jeszcze ze przecna os OY w punkcie (0,4)
zatem dikladnie tak wyglada ten wykres.
20 mar 21:52
QWERTY:

y=ax+b
b=4 gdyż jest to punkt przecięcia OY
Skoro wiemy że funkcja jest dodatnia od (−
∞,2) i że przecina (0,4) to podstawiamy
0=2a+4
a=−2
y=−2x+4
20 mar 21:54
Nie Radny: Czyli wzór wyglada tak ? : y=2x+4 ?
20 mar 21:56
Nie Radny: Spóźniony przepraszam ;−; dziękuje za udzielenie odpowiedzi wszystkim miłej nocy życzę
20 mar 21:57
heheszek: (ocywiscie rysunek nie jest konieczny do wyznaczenia prostej)
ale daje jakis poglad jak to wyglada.
otoz korzystamy ze wzroru na prosta
y = ax+b
i podstawiamy te 2 punkty ktore znamy
(0,4) oraz (2,0) <−− przeciecie osi OX
zatem za igrek daje wspolrzedna igrekowa, za iks wspolrzedna iksowa
0 = a*2+b
4 = a*0+b
i rozwiazujemy te rownanie
drugie rownanie daje nam od razu 'b'
poniewaz 4 = b
i wstawiamy to do pierwszego rownania
0 = 2a + 4 −−> 2a = − 4 −−> a = − 2
i wzor koncowy
y = −2x + 4
inny sposob to skorzystanie ze wzoru takiego, ze
i wtedy wzor funkcji
y = a(x−x
0) + y
0 gdzie x
0, y
0 to wspolrzedne punktu albo A albo B
dowolny z nich mozna podstawic.
wtedy rozw. tego zadania − znowu na punktach (0,4) oraz (2,0)
zatem
y = −2(x−0) + 4 = −2x + 4
jak widac wynik mamy ten sam.
20 mar 21:57
Nie Radny: Dziękuje bardzo za pomoc
20 mar 22:01