parametr- funkcja kwadratowa
Michał:

Dobry wieczór!

Tym razem zadanko z parametrem:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne?
| | m | |
f(x)= (m2−1)x2+(m−1)x− |
| |
| | 4 | |
to tak a<0 i Δ<0
czyli:
1.
m
2−1<0
m
2<1
m<1 v m>−1
2.
(m−1)
2+m(m
2−1)<0
m
2−2m+1+m
3−m<0
m
3+m
2−3m+1<0
//HORNER −−−> patrz rysunek
(m−1)(m
2+2m−1)<0
(m−1)(m+1+
√2)(m−1−
√2)<0
//wykres we wszystkich m.z przejdzie przez ośke X i zaczynamy z góry rysować
Dalej już nie piszę że wyznaczam część wspólną bo odp. się nie zgadza. Co chyba oznacza że
gdzieś mam błąd w obliczeniach, podejrzewam drugiego punktu. Nie mogę niestety nic wyczaić,
może ktoś będzie miał oko i znajdzie luke, dzięki z góry za pomoc

pozdrawiam cieplutko.
PS. prawidłowa odp to m∊(
√2−1;1)
20 mar 20:05
Blee:
m=1 także jest odpowiedzią, bo wtedy:
| | 1 | | 1 | |
f(x) = 0x2 + 0x − |
| = − |
| (funkcja stała) |
| | 4 | | 4 | |
druga sprawa:
m
2+2m−1 = (m + (1+
√2))*(m +(1−
√2))
20 mar 20:09
piotr: m3+m2−3 m+1<0 ⇒ m<−√2−1 ∨ √2−1<m<1
m2−1 < 0 ⇒ −1<m<1
20 mar 20:13
Michał: No i super

teraz wszystko wyszło, dziękuje Blee za ponowną pomoc i Tobie Piotrze. BArdzo
doceniam.
Meh, ciągle te beznadziejne błędy w przepisywaniu wzorów

PS. blee źle chyba wyliczyłeś m
2+2m−1
Δ=4+4=8
√Δ=2
√2
20 mar 20:34
Blee:
(m+1) = 0 −> m = −1 (pierwiastek)
analogicznie:
m +(1−
√2) = 0 −> m =
√2 − 1 (pierwiastek)

Na dobrą sprawę to ja nie liczyłem pierwiastków tylko wyznaczałem je z pamięci posiłkując się
wzorami Viete'a
więc:
√2−1 + (−
√2 − 1) = − 2 −> stąd b=2
(
√2−1)(−
√2−1) = −2 + 1 = −1 −> stąd c = −1
20 mar 20:39
Blee:
fakt ... mogłem zapisać
(m − (−√2 − 1))(m − (√2 − 1))
20 mar 20:40
Michał: Ah ok

wow, robi wrażenie, nigdy takich cudów nie czynię jak coś liczę, chyba za wysokie
loty

Podziwiam i masz rację eh

.
Dzięki raz jeszcze za pomoc.
20 mar 20:43