Parametr, funkcja
lil: Wielomian f jest dany wzorem f(x)=3x4 − 4kx3 + 6x2−12kx z parametrem rzeczywistym k.
Wyznacz wszystkie wartości k, dla których funkcja f jest rosnąca w przedziale ⟨2;+∞) i nie
jest rosnąca w żadnym przedziale postaci ⟨a;+∞) dla a<2.
20 mar 19:09
PW:
f ' (x) = 12x3−12kx2−12k = 12(x3−kx2−k)
Jeżeli f jest rosnąca na przedziale (2,∞), to pochodna f ' jest na tym przedziale dodatnia.
20 mar 19:30
ICSP: Dodatnia i ponadto w punkcie x = 2 musi znajdować się minimum.
f'(x) = 12x3 − 12kx2 + 12x − 12k = 12 [ x3 − kx2 + x − k] = 12(x2 + 1)(x−k)
20 mar 19:38
heheszek:
pochodna
f '(x) = 12x3 − 12kx2 + 12x − 12k = 12(x3−kx2+x−k)
funkcja rosnie gdy f'(x) > 0
zatem
f ' (x) > 0
12(x3−kx2+x−k) > 0
x3−kx2+x−k > 0
x2(x−k) + 1(x−k) > 0
(x−k)(x2+1) > 0
x2 + 1 jest zawsze (dla kazdego x∊R) > 0 zatem mozemy podzielic przez x2+1
(x−k)(x2+1) > 0 /:(x2+1)
x−k > 0
x > k
zatem dla x > k funkcja jest rosnaca.
skoro ma byc rosnaca w przedziale <2;∞)
to k = 2 (skoro ' k ' jest rzeczywista to wlasciwie k jest rowna prawie dwa)
20 mar 19:38
lil: Dziękuję, zbiło mnie z tropu ostatnie zdanie z <a;∞).
20 mar 19:48