Pytanie ciągi
lilia: Kolejne pytanko, tym razem z ciągów. Mam podany wzór na sumę Sn początkowych wyrazów i
muszę wyznaczyć wzór na n−ty wyraz ciągu (an). Dlaczego należy obliczyć tak: Sn−Sn−1 a nie
należy tak: Sn+1−Sn? Rzeczywiście drugim sposobem wychodzą błędy, ale nie wiem dlaczego.
Czy chodzi o to, że obliczając Sn+1 "dodaję" kolejny wyraz ciągu i ten ciąg zaczyna się od
a0?
20 mar 11:04
Jerzy:
Wtedy liczysz wyraz an+1 , a nie an
20 mar 11:05
Blee:
Sb = suma elementow od 1 do b'tego wlacznie.
Wiec Sn = suma od a1 do an
Sn−1 = suma od a1 do an−1
Wiec Sn = an + Sn−1
20 mar 11:07
lilia: Ok, dziękuję.
20 mar 11:07