1 | 4 | 8 | ||||
x3+4x2+8x+ | + | + | =70 jest liczbą parzystą | |||
x3 | x2 | x |
1 | ||
Podstawienie t = x + | , |t| ≥ 2 | |
x |
1 | ||
x3 + | = t3 − 3t | |
x3 |
1 | ||
x2 + | = t2 − 2 | |
x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
x3 + | + 4(x2+ | ) + 8(x+ | ) = 70 | |||
x3 | x2 | x |
1 | 1 | 1 | ||||
(x3+ | )+4*(x2+ | )+8*(x+ | )=70⇔ | |||
x3 | x2 | x |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(x+ | )*(x2−1+ | )+4*(x2+ | )+8*(x+ | )=70⇔ | ||||
x | x2 | x2 | x |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
(x+ | )*[(x+ | )2−2−1)+4*[((x+ | )2−2]+8*(x+ | )=70 | ||||
x | x | x | x |
1 | ||
(x+ | )=t | |
x |
1 | ||
x+ | =3 /*x | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |