Równania w zbiorze liczb zespolonych
Anna: Hej!
Mam zadanie w którym muszę wyznaczyć rozwiązania równań
w zbiorze liczb zespolonych. Mam problem z tymi podpunktami:
z
2−(3−2i) z+ 5−5i=0
𝑧̅̅̅−̅̅̅𝑖 = 𝑧 + 1
𝑧+1
−−−−−−−
𝑧̅−1 = −1
Podobno może nie być żadnego rozwiązania albo wiecej niz jedno.
Gdyby ktoś mógł je rozwiązać byłabym bardzo wdzięczna
20 mar 18:04
piotr: pierwsze z delty:
Δ = (3−2i)
2 − 4(5−5i) = −15−32i
| | 1 | |
z1 = |
| ((3−2 i)−√−15−32 i) |
| | 2 | |
| | 1 | |
z2 = |
| ((3−2 i)+√−15−32 i) |
| | 2 | |
pozostałe przykłady nieczytelne
20 mar 18:14
piotr: poprawka:
Δ = −15+8i
z1 = 1 − 3i
z2 = 2 + i
20 mar 18:24