trygonometria
//: dlaczego cos3x=0 to π/6+2/3kπ, a nie może być też −π/6+2/3kπ
przykład z zadania:
2sin2 3x+cos 3x −2=0
po przekształceniach wychodzi:
−2cos2 3x +cos 3x=0
cos3x=t
t=0 lub t=1/2
z cos3x=1/2
wychodzi x=π/9 +2/3π i x= −π/9 +2/3π
a z cos3x=0
π/6+2/3kπ i −π/6+2/3kπ
ale w końcowej odpowiedzi nie ma −π/6+2/3kπ
z góry dziękuję za pomoc
20 mar 18:28
PW: | | π | | π | | π | |
Funkcja cos(u) zeruje się "co π": dla u=− |
| , u= |
| , u=π+ |
| itd. Nie ma potrzeby |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zapisywania tego w postaci dwóch serii rozwiązań, po prostu
20 mar 19:12
//: dziękuję
20 mar 20:01