Pierwiastki rówania z parametrem
3razyl: Gdy w poleceniu jest napisane wyznacz wartości parametru m dla których równanie x(x2+mx+jakaś
liczba) (chodzi mi tylko o schemat ) ma 3 pierwiastki rzeczywiste−−> Czy trzy pierwiastki
oznaczają trzy rozwiązania równania −−>delta>0 i x różny od zera (0 i z kwadratowej na przykad
2 i 3) czy miejsca zerowe np. delta>0 czyli (0 i z równania kwadratowego np 0 i 2) Lub (gdy
delta=0, to rozwiązana 0 i np 2 (podwójny pierwiastek) lub samo zero 0 i 0 (podwójny
pierwiastek)?
20 mar 21:48
heheszek:
jak masz x(x2 + mx + cos) = 0
to x = 0 jest jednym z pierwiastkow (bo x mamy przed nawiasem)
wiec x2 + mx + cos moze dac nam maksymalnie 2 pierwiastki
wiec jesli chcemy 3 rozne pierwiastki to wlasnie x2+mx+cos
musi dac nam 2 rozne pierwiastki oraz rozne od x=0
w poleceniu bedziesz miec czy chodzi o 3 rozne pierwiastki czy nie.
zazwyczaj jednakze chodzi o 3 rozne pierwiastki.
20 mar 22:18
3razyl: Ja to rozumiem ale w poleceniu było że 3 pierwiastki rzeczywiste i dlatego nie wiem co mam
rozumieć pod pojęciem 3 pierwiastki −−> 3 różne czy np mogą być podwójne ?
20 mar 22:24
PW: Równanie ma rozwiązania, i z definicji dwa (trzy) rozwiązania to są dwie (trzy) liczby −
słowo "różne" jest zbędne.
To wielomiany mają pierwiastki, i zdarza się, że pierwiastek nazywany bywa wielokrotnym, jeżeli
w rozkładzie wielomianu na czynniki liniowe pewien czynnik występuje wielokrotnie.
Przykład. Równanie
(x−3)2(x2−x+1)=0
ma jedno rozwiązanie: x1=3.
Wielomian
W(x)=(x−3)2(x2−x+1)
ma jeden pierwiastek x1=3, i jest to pierwiastek dwukrotny.
Polecenie, które podałeś (... ma 3 pierwiastki rzeczywiste) jest błędne i nie zdarzy sie na
maturze.
20 mar 22:28
heheszek: osobiscie dalbym ze chodzi o 3 rozne pierwiastki.
pierwiastek k−krotny to nadal ten sam pierwiastek
oczywiscie rozni ludzie maja rozne zdania.
nie widzialem artykulu zeby gdzies bylo to objasnione.
polecam jednakze spytac nauczyciela.
20 mar 22:31
3razyl: Dziękuję za odpowiedź, już rozumiem w czym tkwi błąd w poleceniu zadania.
20 mar 22:34
PW: heheszek, to nie nauki społeczne, tu nie ma miejsca na "różne zdania". Jest definicja i po
pierwsze trzeba ją znać, a nie "gdybać".
Patrz np. tu z lewej strony − Matura z Matematyki − poziom rozszerzony, maj 2015, zadania 2, 4,
13, 15.
20 mar 22:41
Amante: PW zalecam wyjęcie kija z dupy, dziękuję i pozdrawiam serdecznie, buziaki
21 mar 00:30