cosinus kąta rozwarcia stożka
asiak98: Oblicz cosinus kąta α rozwarcia stożka o objętości 6π, którego długość wysokości równa się 2.
No więc z objętości
6π=2/3π*r2
wyliczyłem, że r jest równe 3
Z tw. pitagorasa wyliczyłem tworzącą równą √13
Jak mogę dalej wyliczyć cosinus kąta α mając te dane?
20 mar 21:07
Eta:
cos(2α)= −5/13
20 mar 21:16
Eta:

cos(2α)= 1−2sin
2α
sinα= 3/
√13
..........
dokończ
20 mar 21:18
asiak98: Ale to kątem rozwarcia strożka nie jest własnie cos 2α z rysunku?
20 mar 21:47
20 mar 21:50
asiak98: Chyba załapałem. I prześledziłem Twoje obliczenia. Pierw z twierdzenia cosinusów
cos(2α)= −5/13
−5/13 = 1 − 2sin2 α
−18/13 = −2 sin2 α
sin α = 3√2/√2√13 i po skróceniu zostaje 3/√13
Potem użyłem jedynki trygonometrycznej
1 = 9/13 + cos2 α
cos2 α = 4/13
cos α = 2/√13
Jest ok?
20 mar 21:59
Eta:
Nie
masz podać cos(2α) a nie cos α
cos(2α)= 1−sin2α=...................
dokończ i nie kombinuj ...
20 mar 22:08
Eta:
I co? dokończyłeś?
20 mar 22:20