Zadanie z zastosowania całek
Martyna: Obliczyyy pole fiigury ograniczonej krzywymi: y = ln x dla x mniejsze rowne 1; y = 1−x x=0
20 mar 20:32
Blee:
no i w czym problem
20 mar 20:33
Martyna: Niby robię to zadanie i ograniczam całkę z dołu 0 a z góry 1 i czy to jest dobrze ?
20 mar 20:37
Blee:
pokaż nam swoje obliczenia ... rysunek zrobiony
20 mar 20:40
Martyna: Tak zrobiłam. I wiem że poprawnie

Chodzi teraz głównie o to mi czy całka powinna być
ograniczona z góry 1 czy 1−x jeżeli 1 to rozwiązuję bez problemu ; )
20 mar 20:41
20 mar 20:43
Martyna: aaa czyli to 1−x wchodzi do całego wzoru ? mógłby to ktoś wyjaśnić bardziej ?
20 mar 20:44
piotr: | | 1 | |
∫ (1−x−lnx) dx=− |
| x (x+2 lnx −4) + C |
| | 2 | |
20 mar 20:45
piotr: ∫01(∫lnx1−xdy)dx
20 mar 20:47