Pytanie o współczynnik kierunkowy równania stycznej
lilia: Mam pytanie odnośnie tego zadanka:
| | x2 | |
Do wykresu funkcji f(x)= |
| poprowadzono styczne w punktach, w których rzędna |
| | x+2 | |
jest równa −9 . Oblicz współrzędne punktu przecięcia się tych stycznych.
Obliczyłam punkty, przez które poprowadzono styczne P
1=(−6,−9) i P
2=(−3,−9), pochodną funkcji
| | x2+4x | |
f'(x)= |
| i współczynniki kierunkowe równań stycznych policzyłam tak: |
| | (x+2)2 | |
| | (−6)2+4*(−6) | | 3 | |
f'(−6)= |
| = |
| |
| | (−6+2)2 | | 4 | |
| | (−3)2+4*(−3) | |
f'(−3)= |
| =−3 |
| | (−3+2)2 | |
Czy dobrze liczę, z uwzględnieniem mianownika? Bo np. tutaj
https://www.matematyka.pl/32627.htm
ktoś rozwiązał a
1 i a
2 tylko
z licznika pochodnej. Nie rozumiem, dlaczego.