Prawdopodobieństwo - Karty
Jacobss: Z talii 52 kart, z której usunięto damę kier i asa kiera losujemy jedną kartę.Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy damę lub kartę koloru kier.
20 mar 11:12
Jerzy:
| | 3 + 11 | | 14 | | 7 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 50 | | 50 | | 25 | |
20 mar 11:15
Jacobss: Taki zapis mi wystarczy na takie zadanie? Mógłby ktoś to jakoś rozwinąć co i skąd się wzięło?
20 mar 11:28
Jerzy:
Zdarzeń elementarnych jest 50.
korzystamy ze wzoru:
P(AUB) = P*A) + P(B) − P(A∩B)
| | 3 | | 11 | |
P(A) = |
| ; P(B) = |
| ; P(A∩B) = 0 ( bo w talii nie ma damy kier ) |
| | 50 | | 50 | |
20 mar 11:30