logarytmy
mk: oblicz
log3 10* log27 +log7 14 − log7 2
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
20 mar 13:40
Blee:
skorzystaj ze wzorów:
logab*logbc = logac
logab − logac = loga(b/c)
20 mar 13:41
mk: log
3 27 +log
7 14/2

?
20 mar 13:44
mk: i co dalej?
20 mar 13:45
Jerzy:
Tak ... tylko dokończ.
20 mar 13:45
mk: tylko nie bardzo wiem jak
20 mar 13:45
Jerzy:
log327 = log333 = 3log33
log7(14/2) = log77
20 mar 13:46
mk: czyli wynik to 3log3 3 +log7 7
20 mar 13:47
mk: i koniec?
20 mar 13:47
Jerzy:
logaa = 1
20 mar 13:48
mk: czyli 3log3 3 +1
20 mar 13:48
Jerzy:
3log33 = 3*log33
20 mar 13:49
mk: a loga b= b
czyli 3+1 = 4
20 mar 13:50
Jerzy:
Nie .. a*logab ≠ b !
20 mar 13:51
Satan: A log33 to ile?
20 mar 13:51
mk: czyli ma zostać 3*log3 3 +1 ?
20 mar 13:52
Jerzy:
Patrz 13:48
20 mar 13:52
Satan: Dokładnie jak Jerzy mówi
20 mar 13:52
Jerzy:
Kuźwa ......3*1 + 1 = 3 + 1 = 4
20 mar 13:52
mk: 1
20 mar 13:52
mk: dzieki
20 mar 13:53