..
Sss.kolanko: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − 3x + m2 − 6m + 9= 0 ma dwa różne rozwiązania
których suma sześcianów wynosi 27 ?
Proszę pomóżcie, ogólnie zrobiłam to zadanie ale mam błąd w obliczeniach i nie mogę go
znaleść,wiec jeśli ktoś mógłby podesłać rozwiązanie byłabym wdzięczna
20 mar 18:02
PW: Δ>0 i x
13+x
23=27
9−4m
2+24m−36>0
4m
2−24m+27<0
Na razie tak samo?
20 mar 18:33
Sss.kolanko: Tak tak
20 mar 18:36
piotr: | | b | | b2 | | 3c | |
x13 + x23 = (x1 + x2)((x1 + x2)2 − 3x1x2) = − |
| ( |
| − |
| ) = |
| | a | | a2 | | a | |
= 3(9 − 3(m
2 − 6m + 9))
3(9 − 3(m
2 − 6m + 9)) = 27
⇒
m = 3
20 mar 18:36
Sss.kolanko: (x1+x2)3−3x1x2*(x1+x2)=27 dobrze zapisałam ?
20 mar 18:41
piotr: dobrze
20 mar 18:44
Sss.kolanko: 27−9m2+54m−81=27 no i wychodzi mi tak i gdzieś już jest błąd no nie ?
20 mar 18:46