matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.10.2018
Zadania
Odp.
4
knx:
Witajcie! Poszukuje książki/poradnika/kursu, cokolwiek co pomoże mi w nauce liczeniu całek oznaczonych z
32
Basia:
czy [x] to entier (część całkowita) ?
2
kółeczko:
:::rysunek::: Okręgi o promieniach r i R są styczne wewnętrznie w punkcie P. Z punktu P poprowadźmy dowolną
3
Jola:
Pytanie o warunek
4
Mememe:
W trójkącie prostokątnym ABC wysokosc CD dzieli przeciwprostokatna AB na odcinki o długościach 4cm i 16cm. Oblicz promienie kół wpisanych w trojkaty ADC i CDB oraz odległość
1
studentka:):
wykonaj poniższe nierówności
5
lox:
Rozwiąż nierówność
13
UczącySię:
Mam problem z wykazaniem, że: n
5
Walec:
Niech P(x)=x
5
5+a
5
4 x
5
4+…+a
2
x
2
+a
1
x+a
0
6
Tomal:
Zbadaj monotonicznosc funkcji f(x)
2
3−x
w przedziale (3,
∞
)
10
Stella:
Podać największą liczbę naturalną, której nie można przedstawić w postaci 105m+733n, gdzie m,n są pewnymi liczbami naturalnymi (uznajemy, że zero jest liczbą naturalną).
0
Tomal:
Wykaż, ze funkcja
2
Tomal:
Wykaż, że funkcja f(x)=
√
4x+2
jest rosnaca
4
Jagoda:
Rozwiąż nierówność: a)
√
x−2
<8−x
1
dominik:
(z+2)
2
= (sprzeżenie z+2)
2
zamieniłem z = a+bi oraz podnioslem do 2 poteki lecz wyszedl mi dziwny uklad rownan. można to
16
Krzysiu:
siema, są tu jacyś studenci?
1
Ktosia:
B={n∊N : n|125}
22
Fajter:
Dla dowolnych liczb x,y zachodzi (x+y)(1+xy)≤(1+x
2
)(1+y
2
)
1
bartek10:
Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df
x − 1
f(x)=
Df=(−
∞
,−6) ∪ (10, +
∞
)
√
|2−x| −2a
11
Walec:
Oblicz
3
√
99+70
√
2
+
3
√
99−70
√
2
ten pierwiastek z 2 jest pod tym drugim pierwiastkiem jakby coś
2
Alfred:
Dany jest trójkąt ABC. Wykaż, że środkowa poprowadzona do boku b ma długość
3
dominik:
z
2
− (6 + i)z + 11 − 7i = 0. Mam problem, gdy rozpisuje na postać algebraiczną to wychodzą mi uklady rownan ktorych nie potrafie rozwiazac
4
Fajter:
Dla a≠0 i b≠0
a
2
−ab+b
2
1
≥
a
2
+ab+b
2
3
3(a
2
−ab+b
2
)≥a
2
+ab+b
2
2
kapi:
Jak sie zabrac do rozwiazania takiego zadania
Bo nie mam pomyslu
2
AsiaS:
:::rysunek::: 1.Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną
3
Toma:
Mam problem z tożsamościami trygonometrycznymi, dzisiaj na lekcji było takie coś:
0
pelo123:
Wyznaczyć te wartości parametru m dla których nierówność [(m + 1)x2 −mx + 1]/ [x2 −(m + 2)x + 1] > 0 jest prawdziwa dla kaźdej wartości parametru x.
4
kółeczko:
:::rysunek::: Na dwa koła nałożono krzyżujący się pas. Oblicz długość wewnętrznej stycznej AB tego pasa,
7
Tomal:
Wykaż, że funkcja f(x)=x
2
−2x jest malejaca w przedzialen (−nieskocnz, 1) otoz mam takie pytanie czy zawsze w zalozeniu przyjmujemy x1<x2? jesli badamy przedzialy
4
kółeczko:
:::rysunek::: W końcach średnicy okręgu poprowadzono styczne do okręgu i przecięto je trzecią styczną do tego
4
Macierzanka:
Hej, chciałbym przedstawić Wam przyjemne zadanko do sprawdzenia.
4
aezakmi:
Wyznacz postac trygonometryczna liczby zespolonej
1
kółeczko:
:::rysunek::: Uwzględnij dane przedstawione na rysunku, gdzie punkt O jest środkiem okręgu i oblicz długość
2
marl:
Jaką drogę przebyło ciało jeżeli w czasie t poruszało się z prędkością v a następnie w czasie o połowę krótszym z prędkością 3−razy większą?
12
Marcin:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuję
2
kółeczko:
:::rysunek::: Uwzględnij dane przedstawione na rysunku, gdzie punkt O jest środkiem okręgu i oblicz długość
0
mzz:
W pewnej klasie średnia ocen w grupie dziewcząt wynosi 3, a w grupie chłopców 4. Odchylenia standardowe wynoszą odpowiednio 2 i 1. Ile % uczniów
1
Mariusz:
Rozwiąż równanie:
3
Gosia:
Dana jest funkcja homograficzna ax+b/cx+d powiedzmy ze mam asymptoty x=2 y=3 i punkt (0,3) (Wymyslilem sobie sam te liczby) i moje pytanie. W jaki sposob mam wyliczyc a b c d?
7
Mariusz:
a) | |
1
Aleksandr:
Cześć. Jest tu ktoś, kto ogarnia fizykę i pomoże? Jak to w ogóle zacząć?
2
Krzysiu:
2
2004
−2
2000
=2
4
(2
2000
−2
1996
)=2
4
(2
1996
(2
4
−1))=16*15*2
1996
=240*2
1996
1
Krzysiu:
2
3a
*3
a
*5
2b
*3
3c
*5
d
*3
d
*2
d
=1 2
3a+d
*3
a+3c+d
*5
2b+d
=1
2
Krzysiu:
łatwe
5
a7:
10
0
+10
1
+10
2
+......+10
48
1
378748
podobny problem dla sześciu liczb. Moze tam znajdziesz inspirację?
8
Daria:
Jak to obliczyć,jakie to kąty?Bo to nie są takie standardowe jak w tabelkach i nie mam pomysłu..
2
L3:
W trójkącie ABC, w którym miara kąta C=90 stopni, lACl= 6cm, lBCl=10cm, obrano na boku BC punkt D tak, ze miara kąta ADC równa sie mierze kąta CAB. Oblicz długości CD i BD
6
informatyka:
Byłby ktoś w stanie wytłumaczyć zadanie 2 z matury 2015 z informatyki (stara formuła, poziom podstawowy, arkusz teoretyczny)?
13
gsds:
Wyznacz postać trygonometryczną liczb zespolonych
1
blondyn:
Niech k ∊ N+. Mamy zbiór (Z, R), gdzie R to relacja m ≡ n(mod k) ⇔ k |(m − n). Udowodnij, że to relacja rownowaznosci.
4
Fajter :
Wykaz ze dla dowolnych a,b c a
2
+b
2
+c
2
≥ab+ac+bc Wiem ze (a+b+c)
2
= a
2
+b
2
+c
2
+2ab+2bc+2ac
6
Kinia:
Witam prosze o pomoc przy rozwiązaniu tej nierówności. x6−144+9x3+x2≤0
7
Kraterek:
Jak dowieść, że:
0
kam:
Witam, jak obliczyć złożoność tej rekurencji?
5
Fajter :
Wykazac ze jezeli a+b+c=0 to a
3
+b
3
+c
3
=0
4
NieUmiemStatystyki:
Zmienna losowa ma rozkład wykładniczy z parametrem λ = 4. Wyznacz dystrybuantę, wartość oczekiwaną oraz wariancję.
4
HilfMir:
W ostrosłupie, którego podstawą jest romb o boku a, jedna z krawędzi bocznych również ma długość a i jest prostopadła do podstawy. Wszystkie pozostałe krawędzie boczne są równe.
7
Eloelomordy:
l:2x−y−1=0 wyznaczyć punkty, z których odcinek o końcach A(0,1) oraz B(0,3) jest widoczny pod kątem 45∘.
10
Dzik:
W obszar ograniczony wykresem funkcji kwadratowej i osią Ox wpisano prostokąt o polu 24, którego jeden z boków zawarty jest w osi Ox, a dwa wierzchołki leżą na paraboli. Odległość
4
Fajter :
Wykaz ze jesli a+c=2b i
1
nieczający:
Jak uprościć takie coś? ab+(~a)c+bc
5
Troko:
Hej,
3
lenaa:
Dana jest funkcja f(x) =
√
x − 4
+
√
4 − x
. Określ dziedzinę funkcji. Sporządź jej wykres. Podaj miejsca zerowe oraz zbiór wartości funkcji.
1
bliskih:
dla jakich wartości parametru układ jest sprzeczny, oznaczony, nieoznaczony?
6
Walec:
Narysowaliśmy 5 punktów czarnym markerem na powierzchni pomarańczy. Czy możemy przeciąć ją na takie dwie połówki, by co najmniej 4 punkty wylądowały na
1
Kamień:
Podaj przyklad funkcji f:Z→N
1
Piasek:
Czy w grupie 6 osób zawsze znajdą się 3 osoby, które albo się wzajmnie znają albo każdy z trójki jest sobie obcy?
4
jasiu:
udowodnij,ze wynik działania 2012
2
+2012
2
+2012
2
+2012
2
−1 jest kwadratem liczby naturalnej. Znajdź tą liczbę
1
Andrzej:
Czy poniższe zdania są tautologiami. Jeśli trzeba zmienić znak to w którą ze stron?
3
Andrzej:
Zapisać za pomocą kwantyfikatorów :