Przekształcenie trygonometryczne
Toma: Mam problem z tożsamościami trygonometrycznymi, dzisiaj na lekcji było takie coś:
cos(a)= −4/3pi = 2/3 pi
Jak dojść z −4/3 pi do 2/3 pi?
17 paź 19:22
Krzysiu: dodajesz 2 pi
17 paź 19:24
PW: | | −4 | | 2 | |
Jako żywo to są bzdury. Jak można napisać |
| π= |
| π i zastanawiać się jak do tego |
| | 3 | | 3 | |
dojść?
17 paź 19:28
Toma: Takie przekształcenie na lekcji zrobił nauczyciel...
17 paź 20:23
Leszek: Niemozliwe , zeby nauczyciel napisal na lekcji taka bzdure , pewnie uczen zle przepisal ! !
18 paź 11:27
wielokącik: | | −4 | | 2 | |
Podejrzewam, że nauczyciel (lub Ty) zapomniał o okresowości. Zauważ, że |
| π+2π= |
| π. |
| | 3 | | 3 | |
Ale przedstawiony przez Ciebie zapis jest błędny.
18 paź 15:06