znajdz
Stella: Podać największą liczbę naturalną, której nie można przedstawić w postaci 105m+733n, gdzie m,n
są pewnymi liczbami naturalnymi (uznajemy, że zero jest liczbą naturalną).
17 paź 21:10
fiona: a nie 732 czasem?
17 paź 22:30
Blee:
732

czemu taka mała? masz chociażby 734.
zauważmy, że 735 = 105*7
więc i 736 nie da się w ten sposób przedstawić ... na dobrą sprawę każdą liczbę aż do (łącznie
z) 733 + 105 − 1 = 837
ale nadal to nie jest największa liczba.
17 paź 22:40
Basia:
0; 105 i 733 dadzą się tak przedstawić bo m,n mogą =0
także każda wielokrotność 105
to niczego nie wnosi do rozwiązania, to tylko dla porządku
17 paź 22:49
Blee:
ponieważ także 733*2 − 1 nie da się przedstawić w ten sposób
Największą liczbą (zapewne) będzie 733*366 + 1
17 paź 22:53
ICSP: 76127
17 paź 22:53
Blee:
ICPS ... a czemu taka 'mała' ?
17 paź 22:56
ICSP: poczytaj o problemie Frobeniusa.
17 paź 22:58
Blee:
"Największą liczbą (zapewne) będzie 733*366 + 1" <−−−− no i nie jest to największa liczba

Największą będzie liczba: 269'009 czyli 735*365 − 1 albo jak ktoś wolisz 733*367 − 2
17 paź 23:01
Stella: A skad wgl to 366 czy tam 367?
17 paź 23:22
Mariusz:
ICSP próbowałeś szacować złożoność sortowania Shella dla różnych ciągów ?
Wikipedie twierdzą że złożoność pesymistyczna jest związana z problemem Frobeniusa
Jeśli chodzi o sortowanie Shella to wychodzimy z sortowania przez wstawianie
i wstawiamy z pewnym odstępem . Odstęp ten jest wyrazem malejącego ciągu zakończonego
jedynką Z każdym krokiem algorytmu jako odstęp pobieramy kolejnym wyrazem tego
malejącego ciągu
17 paź 23:42
Alla: dolaczam sie do pytanie, bo nie widze wsrod komentarzy jednoznacznej odpowiedzi hahhaha
22 paź 18:39
Alla: pytania
22 paź 18:39