odchylenie standardowe
mzz: W pewnej klasie średnia ocen w grupie dziewcząt wynosi
3, a w grupie chłopców 4. Odchylenia standardowe wynoszą odpowiednio 2 i 1. Ile % uczniów
stanowią dziewczęta jeśli wariancja dla całej klasy jest równa 1,76, oblicz też średnią dla
całej klasy. Oto tak rozwiązałem to zadanie i poprosiłbym o sprawdzenie, więc przechodzę do
meritum σw2=(c1−C)2+(c2−C)2+...(cn−C)2+(d2−D)+(d2−D)2+(dm−D)2/n+m, to wzór na
odchylenie standardowe całej klasy, dla chłopców σc2=(c1−C)2+(c2−c)+...(cn−C)2/n, z
tego wyznaczamy licznik z prawej strony równania, czyli będzie to n*σc2 i podstawiamy do
wzoru na odchylenie całej klasy. Analogicznie robimy w przypadku dziewcząt. Mamy oto taki wzór
σw2=nσc2+mσd2/n+m, nie znamy m, ani, więc pomyślałem sobie, że mogę zrobić coś takiego,
1,762=22k+1(1−k), z tego wychodzi k =0,7, czyli dziewczęta stanowią 70% klasy, czy takie
rozwiązanie jest poprawne?
17 paź 18:28