Wykaz ze funkcja
Tomal: Wykaż, że funkcja
f(x)= √4x+2 jest rosnaca
f(x)= 2√x−2−3 jest rosnaca
prosze o pomoc, nie moge sobie poradzic
17 paź 21:05
Tadeusz:
dziedzina
pochodna
znak pochodnej
i to byłoby na tyle
17 paź 21:15
Fajter: f(x)=
√4x+2
D
f= x∊<−0,5,
∞)
x
1<x
2 x
1−x
2<0
f(x
1)< f(x
2) f(x
1)−f(x
2)<0
| | √4x1+2+√4x2+2 | |
p{4x1+2)−√4x2+2* |
| = |
| | √4x1+2+√4x2+2 | |
| 4x1+2−(4x2+2) | |
| = |
| √4x1+2+√4x2+2 | |
U{4{x
1−x
2)}{
√4x1+2+
√4x2+2}
x
1−x
2<0 z zalozenia wiec licznik ujemny
MInownik jest dodatni
Caly ulamek ujemny wiec funkcja rosnaca
17 paź 21:18