wykaż że
kółeczko:

W końcach średnicy okręgu poprowadzono styczne do okręgu i przecięto je trzecią styczną do tego
okręgu (rysunek obok). Wykaż, że iloczyn długości odcinków AE i BC jest równy kwadratowi
promienia okręgu.
17 paź 18:59
a7:

trójkąty AEO i EOD są przystające i podobne do BCO i COD, podobne gdyżβ=90−α
trójkątyBCO i COD są przystające
AE/r=r/BC
AE*BC=r
2
cnu
17 paź 19:23
a7: jeśli to bzdura to sory, ale może to dobry trop
17 paź 19:24
17 paź 19:30
Eta:

Bardzo podobnie jak podaje
a7
1/ z tw. o odcinkach stycznych |AE|=|ED|=x i |BC|=CD|=y
z podobieństwa trójkątów OCD i ODE :
| y | | r | |
|
| = |
| ⇒ r2=x*y=|AE|*|BC| |
| r | | y | |
c.n.w
17 paź 19:41