17 paź 15:22
Blee:
pseudokod wyznacza ile w systemie dziesiętnym wynosi liczba podana na wejściu (która jest w
systemie 6'tkowym)
17 paź 15:48
informatyka: Nie, nie, nie. Chodzi mi o zadanie 2 (Dwie tablice). Treść zaczyna się na stronie 4.
17 paź 15:56
Blee:
startowe T[i] = 0 (tablica samych 0)
i = 1 ... odczytujesz A[1] i ta wartość to pozycja na tablicy T (powiedzmy, że A[1] = 5)
więc T[5] = T[5] + 1 ... czyli T[5] = 1
i = 2 .... odczytujesz A[2] ... itd.
innymi słowy ... tablica T[i] zlicza występowanie liczb całkowitych w tablicy A[1...n]
17 paź 16:05
Maciess: Czyli 2.1 to będzie T [1,1,1,1,1,1] ?
17 paź 16:19
informatyka: A jeśli chodzi np o dane z trzeciego wiersza? Dlaczego w odpowiedzi jest [0,3,4], czyli mniej
niż w tablicy A?
17 paź 16:32
Maciess: Krok po kroku
A[3, 2, 3, 2, 3, 2, 3]
n=7 k=3
Krok 1 (od 1 do k)
T[1]=0 , T[2]=0 , T[3]=0
Krok 2
A[1]=3 → pozycja = 3 → T[3]++; (0+1=1)
A[2]=2 → pozycja = 2 → T[2]++; (0+1=1)
A[3]=3 → pozycja = 3 → T[3]++; (1+1=2)
A[4]=2 → pozycja = 2 → T[2]++; (1+1=2)
A[5]=3 → pozycja = 3 → T[3]++; (2+1=3)
A[6]=2 → pozycja = 2 → T[2]++; (2+1=3)
A[7]=3 → pozycja = 3 → T[3]++; (3+1=4)
Wynik
T[1]=0
T[2]=3
T[3]=4
17 paź 17:08