Czy liczba złożona z 49 jedynek jest liczbą pierwszą?
Tadeusz$oplica: Czy liczba złożona z 49 jedynek jest liczbą pierwszą? Uzasadnij.
17 paź 17:01
a7: 10
0+10
1+10
2+......+10
48
jest więć liczbą podzielną przez 9
17 paź 17:30
a7: Uzasadnienie: liczbę tę można przedstawić w postaci (pierwsza linijka)
liczymy sumę ciągu gometrycznego a1=1=100 q=10
tu mały błąd Sn=(1049−1)/9
ta suma jest liczbą całkowitą w wyniku mamy dziewięćw mianowniku musi być więć podzielna przez
9
17 paź 17:41
Adamm:
a7, bzdury
17 paź 17:59
Adamm:
= (100+101+...+106)(100+107+...+1042)
więc złożona
17 paź 18:00
a7: ok,
17 paź 18:01