Wykaż, że
UczącySię: Mam problem z wykazaniem, że:
n
k = 0
Spróbowałem indukcyjnie i muszę udowodnić, że
n+1
k = 0
ale nie mam pojęcia jak to zrobić, nie umiem przekształcać symbolu Newtona z sumą

Proszę o pomoc !
17 paź 21:42
Adamm:
| | | | 1 | | | | 1 | |
∑0≤k≤n | = |
| ∑0≤k≤2n+1 | = |
| * 22n+1 = 4n |
| | | 2 | | | 2 | |
17 paź 21:54
UczącySię: Adamm, jako wskazówkę dostałem jedno z Twoich przekształceń. Jednakże, ja nie rozumiem skąd się
to bierze. Mógłbyś mi to wytłumaczyć ?
17 paź 21:56
UczącySię: Może inaczej, tą drugą sumę rozumiem, tylko czemu tam jest <= 2n +1 a nie samo 2n jeśli przed
sumą dajesz 1/2 ?
17 paź 21:58
17 paź 22:02
UczącySię: jc, bardzo dziękuję, już lepiej to teraz widzę, ale wciąż zastanawia mnie przekształcenie
Adamma, a w szczególności dlaczego mamy K <= 2n+1 a nie 2n jeżeli zwiększamy dwukrotnie ?
17 paź 22:18
Adamm:
na początku mamy n+1 elementów
potem mamy 2n+2 elementów
17 paź 22:19
UczącySię: Ahhh no przecież, jak ja mogłem być tak głupi ...
Dziękuję bardzo za pomoc !
17 paź 22:23
Pytający:
Można by też tak rozpisać:
| | 1 | | | | | |
= |
| (∑k=0n | +∑k=0n | )= // (1) |
| | 2 | | | |
| | 1 | | | | | |
= |
| (∑k=0n | +∑k=n+12n+1 | )= // (2) |
| | 2 | | | |
W
(1) w drugiej sumie masz kolejno:
(2n+1−k) = (2n+1), ..., (n+1)
zaś w
(2) w drugiej sumie masz kolejno:
k = (n+1), ..., (2n+1)
znaczy sumujesz to samo, ale w odwrotnej kolejności (poprzez zamianę indeksowania).
17 paź 22:26
UczącySię: Same matematyczne przekształcenia rozumiem w (1) i (2). Za to dlaczego oba równają się linijce
ostatniej już nie jest dla mnie zrozumiałe. Nie czuję chyba zasady działania takich sum
17 paź 22:40
UczącySię: Chociaż z drugiej strony wszystko rozumiem. Tylko dalej wydaje mi się to dziwne, tzn. sam bym
tego nie zrobił, ale patrząc na to rozwiązanie wszystko jest logiczne. Dziwna sprawa
17 paź 22:46
UczącySię: A czy w (2) nie można było zapisać dwóch tych samych składników ? Dlaczego ten drugi ma k=n+1 ?
17 paź 22:48
Pytający:
Jak wyżej napisałem, sumowane jest to samo, tylko indeksowanie jest zmienione:
17 paź 23:17
Pytający:
Indeksowanie możesz zmieniać do woli, bylebyś ciągle sumował to samo. Wciąż taka sama suma:
17 paź 23:21
UczącySię: Pytający, dla mnie zmiana indeksowania jest strasznie niewyraźna ...

Dostałem zadanie aby udowodnić to indukcyjnie ... i utknąłem
Moja teza:
n+1
k =0
Dowód:
Pani Profesor podpowiedziała mi jak te składniki rozpisać, ale nie wiem np. czemu w Symbolu z
2n+2 robi się 2 * 2n+1, wg mnie zmienia się przecież samo k a nie ta górna część ...
| | | | | | | |
1. ∑nk = 0 | = ∑nk = 0 ( | + | ) |
| | | | |
| | | | | | | |
2. ∑nk = 0 | = ∑nk = 0 ( | + | ) |
| | | | |
Przepraszam, jeżeli dla was wydaje się to proste, ale ja po prostu tych zasad nie kumam i nie
wiem jak do ruszyć dalej
20 paź 21:11
UczącySię: Myślę, ale nic nie wychodzi
20 paź 21:47
Krzysiek60: Jest tak dla symbolu Newtona
20 paź 22:01
Krzysiek60: Jeszce jest
| | | | | |
+ | = | 1≤k≤n o tym zapomnialem |
| | | |
20 paź 22:07
UczącySię: Ta ostatnia zasada nieco mi wyjaśniła, inne znam. Ale jak ruszyć z tym równaniem
20 paź 22:13
UczącySię: Wie ktoś jak się za to zabrać
20 paź 23:46
:
Wyżej źle rozpisałeś te sumy, bo k−1 może być wtedy ujemne. Znaczy powinno być przykładowo:
Uzasadnię może na przykładzie: załóżmy, że wybieramy k elementów ze zbioru 5 elementowego.
Oznaczmy 1 element tego zbioru jako "specjalny" (znaczy te 5 elementów rozdzielamy na 1
element "specjalny" i 4 pozostałe elementy)
| | | |
• k=0 elementów ze zbioru 5 elementowego mogę wybrać na | =1 sposobów, albo mogę nie |
| | |
wybrać elementu "specjalnego" i dobrać pozostałe 0−0=0 elementów ze zbioru 4−elementowego na
| | | |
• k=1 elementów ze zbioru 5 elementowego mogę wybrać na | =5 sposobów, albo mogę wybrać |
| | |
| | | |
element "specjalny" i dobrać pozostałe 1−1=0 ze zbioru 4−elementowego na | =1 sposobów |
| | |
lub nie wybrać elementu "specjalnego" i wybrać wszystkie 1 elemetów ze zbioru 4 elementowego
| | | | | | | | | |
na | =4 sposoby. Znaczy | = | + | . |
| | | | | |
| | | | | | | |
• k=2, wtedy jak wyżej i | = | + | |
| | | | |
| | | | | | | |
• k=3, wtedy jak wyżej i | = | + | |
| | | | |
itd.
| | | |
Dowód indukcyjny, że ∑k=0n | =4n dla n∊ℕ∪{0}: |
| | |
| | | | | |
• Baza indukcyjna: ∑k=00 | = | =1=40. |
| | | |
| | | |
• Założenie indukcyjne: ∑k=0m | =4m. |
| | |
• Krok indukcyjny:
| | | | | | | | | |
=∑k=0m( | )+ | +2∑k=0m | +∑k=0m−1 | = |
| | | | | |
=4*4
m=
=4
m+1
21 paź 00:00
Pytający:
Tak jeszcze obrazowo do tego "wzoru" na rozbicie sumy:
| | | |
=∑k=0n | + // tu ów element "specjalny" nie jest wybrany, wybieramy k z pozostałych |
| | |
n−1 elementów
| | | |
+∑k=1n | // tu ów element "specjalny" jest wybrany, więc k≥1 i wybieramy k−1 z |
| | |
pozostałych n−1 elementów
21 paź 00:06
UczącySię: Dowód rozumiem, bardzo dziękuję. Jednakże ten element specjalny i jego wyjaśnienie są dla mnie
niejasne. Np. przy k = 0, 0 elementów mogę wybrać w jeden sposób, okej. Ale jeżeli dalej nie
wybieramy el. specjalnego to dlaczego mamy dobierać "pozostałe" ze zbioru 4−ro elementowego
jeżeli nie braliśmy specjalnego (więc tak jakby zostaje dalej zbiór 5−ciu elementów), co
napisałeś przy rozdzielaniu. Jakbyś mógł mi jakoś to rozjaśnić.
Pytający, czy ten element specjalny, który w ostatniej linijce jest wybrany, to ten element
wcześniejszy

Czy ja to źle rozumiem

21 paź 02:37
Pytający:
Po prostu dla n≥1 rozdzielasz n−elementowy zbiór A na dwa rozłączne zbiory:
• zbiór 1−elementowy, oznaczmy S // to ten element "specjalny" wyżej
• zbiór pozostałych (n−1) elementów, oznaczmy P
Znaczy:
A=S∪P, S∩P=∅
|A|=n≥1, |S|=1, |P|=n−1
I wtedy możesz wybrać k elementów (1≤k≤n) ze zbioru A na tyle sposobów:
| | | | | |
• | = | // tu rozpatrujesz cały zbiór A i wybierasz z niego k elementów |
| | | |
lub
| | | | | | | | | | | |
• | + | = | + | // znaczy: (nie wybierasz |
| | | | | |
elementu ze zbioru S (tego "specjalnego" wyżej), więc ze zbioru P pozostałych elementów
dobierasz k elementów) lub (wybierasz element ze zbioru S (ten "specjalny" wyżej), więc ze
zbioru P pozostałych elementów dobierasz (k−1) elementów)
Ten opis ze "specjalnym" elementem chyba nie był zbyt jasny, może tu już jest przejrzyściej.
21 paź 14:22
UczącySię: Tak, zdecydowanie jest lepiej

Tylko teraz pytanie, do czego służy ten element specjalny

Czy miał on tylko zobrazować mi wybieranie elementów w taki sposób, że pokazać jak zmienia się
"k" ?
21 paź 15:52
Pytający:
To uzasadnienie wzoru:
21 paź 16:00
UczącySię: Dobra, to już wszystko jasne raczej. Dzięki ^^
21 paź 16:42