zespolone
gsds: Wyznacz postać trygonometryczną liczb zespolonych
| | π | | 5π | |
Wobec tego z=(cos |
| + isin |
| ) i tak dalej dla reszty wyniku kąta φ? |
| | 3 | | 3 | |
17 paź 15:12
gsds: bo w takim razie postaci wykladniczych tez bedzie trzy,a jakby sie trafiło np φ=4π i φ=π to
argumentem
głównym bedzie φ=π i tylko to uwzgledniac w rozwiazaniach?
17 paź 15:15
Jerzy:
Postać trygonometryczna jest tylko jedna. Ustal argument główny tej liczby.
17 paź 15:22
gsds: Wykładnicza też tylko jedna? To mam sobie wybrać z tych rozwiązań czy jak? Przepraszam, ale
przespałem wykład
17 paź 15:24
Jerzy:
| | √3 | |
Jaki kąt z przedziału {0,2π) spełnia warunek: cosα = U{1}[2} i sinα = − |
| ? |
| | 2 | |
Po ustaleniu, postać trygonometryczna: z = |z|*(cosα + isinα)
17 paź 15:27
gsds: No do przedziału tutaj należą wszystkie kąty, ale przecież rozwiązaniem tego sin to te dwa
ostatnie
| | π | |
co podałem po |
| ,a one chyba nijak się maja do siebie |
| | 3 | |
17 paź 15:30
Jerzy:
Nie pisz bzdur. Z podanego przedziału tylko jeden kąt spełnia warunki z 15:27
17 paź 15:33
gsds: | | π | |
no to nie wiem w takim razie bo 2π> |
| >0 tak jak te dwa pozostałe kąty,właśnie dlatego się |
| | 3 | |
pytam
17 paź 15:37
Jerzy:
| | 5 | |
Jedynym kątem z tego przedziału jest kąt α = |
| π i |z| = 1 |
| | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
Postać trygonometryczna: z = cos |
| π + i*sin |
| π |
| | 3 | | 3 | |
17 paź 15:44
gsds: Dziękuję za pomoc, to, że moduł to 1 to wiem, a dlaczego pozostałe nie pasują? To wynika ze
wzoru redukcyjnych?
17 paź 15:48
Jerzy:
Jeśli cosinus jest dodatni , a sinus ujemny, to kat należy do IV ćwiartki ( tutaj 300o )
17 paź 15:49
gsds: Rzeczywiście.. Postać wykładnicza jest również jedna jak trygonometryczna? I dziękuję jeszcze
raz za pomoc
17 paź 15:51
Jerzy:
Tak. z = |z|*eiα
17 paź 15:55
Mila:
| | 1 | | √3 | |
Punkt ( |
| ,− |
| ) leży w IV ćwiartce |
| | 2 | | 2 | |
Postać tryg. jak napisał
Jerzy 15:49.
17 paź 18:41