Zbadaj monotonicznosc funkcji
Tomal: Zbadaj monotonicznosc funkcji
f(x) 23−x w przedziale (3,∞)
f(x)= 2x−3x+1
Prosze o pomoc
17 paź 21:10
Tadeusz:
monotoniczność funkcji wymiernej ... zależność od a
17 paź 21:30
Tomal: Jestem w 2 klasie liceum, nie wiem co to funkcja wymierna
17 paź 21:32
Fajter: Wyrazenie wymierne jest to iloraz dwoch wielomianow
Ale tego nie musisz wiedziec zeby zbadac monotonicznosc funkcji
funkcja jest rosnaca jesli
x1<x2 to f(x1)<f(x2) wiec x1−x2<0 to f(x1)−f(x2)<0
Funkcja jest malejaca jesli
x1<x2 to f(x1)>f(x2) wiec x1−x2<0 to f(x1)−f(x2)>0
wybieraj ktorys zapis i badaj znak
17 paź 21:39
17 paź 22:04
Krzysiek60:

x
1<x
2 to x
1−x
2<0
f(x
1)< f(x
2) to f(x
1)−f(x−2)<0
| 2 | | 2 | | 2(3−x2)−2(3−x1) | | 6−2x2−6+2x1 | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| 3−x1 | | 3−x2 | | (3−x1)(3−x2) | | 3−x1)(3−x2) | |
| −2x2+2x1 | | 2(x1−x2) | |
| = |
| |
| (3−x1)(3−x2) | | (3−x1)(3−x2) | |
Analiza
x∊(3,
∞)
wobec tego
licznik <0 z zalozenia
Mianownik . mamy iloczyn dwoch liczb ujemnych wiec jest dodatni >0
Caly ulamek <0 czyli f(x
1)−f(x
2)<0 czyli funkcja rosnaca cow idac na wykresie
Druga rob sam
17 paź 22:18
Krzysiek60: Druga musisz badac w dwoch przedzialach
x∊(−∞,−1)
i x∊(−1,∞)
17 paź 22:21