Dziedzina funkcji
Tomal: Wyznacz luczbe a, dla ktorej dziedzina funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbior Df
zbior: R−{−6,2}
funkcja: x−1/|x+2| + 3a
prosz o pomoc bo brak pomyslu, robilem tak jak podpunkt a i nie chce wyjsc
8 paź 17:37
Blee:
Czy tak trudno UŻYWAĆ NAWIASÓW
| | x−1 | |
zapewne chodzi Ci o f(x) = |
| ... tak   |
| | |x+2| + 3a | |
8 paź 17:58
Tomal: przepraszam niestety przy moim obecnym sprzecie bylo to niemozliwe
8 paź 17:59
Tomal: tak chodzi o to
8 paź 17:59
Blee:
mogłes zapisać:
f(x) =
(x−1
)/
(|x+2| + 3a
) i by było wszystko jasne
ale ok
wiesz, że x=−6 i x=2 mają 'wypaść z dziedziny'
więc
dla x= −6 musi zajść:
|x+2| + 3a
=0
czyli:
|−6+2| + 3a = 0
4 + 3a = 0
3a = −4
teraz zobaczmy czy dla TEGO SAMEGO 'a' i drugi x (czyli x=2) także będzie wypadał:
| | 4 | |
|2+2| + 3*(− |
| ) = 4 + (−4) = 0  |
| | 3 | |
odp. dla a = −4/3
8 paź 18:03