Trygonometria i pole trójkąta
Marcin:

Proszę o rozwiązanie tych zadań, z góry dziękuję

1.Oblicz obwód czworokątka ABCD (rysunek−przepraszam ale nie umiem na tym rysować

)
Niebieski trójkąt − 30 stopni, zielony−45, okrąg − 8 cm
2.Wiedząc, że cos =−6/7 oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne.
3. a) sin²40 *cos²50 +2sin60+cos 30
b)(sin120 − cos150) * tg120
4. Dowodzenie− (lewa strona musi sie równac prawej)
(cos +ctg)/cos= 1 + 1/sin
5.W trójkącie o bokach 10 cm i 12 cm podaj ile wynosi kąt między jego bokami.
6. Dla trójkąta o bokach 25 cm ,34cm, 54 cm oblicz:
a) Pole trójkąta
b)wysokość opuszczoną na najdłuższy bok
c)Promień okręgu opisanego na trójkącie
17 paź 18:33
Krzysiek60 :

Poweim ci tylko bierz sie za robote
zadanie nr 1
Dlugosci kow obliczysz z trokatow prostokatnych (30
o 60
o 90
o) i( 45
o 45
o 90
o)
sa to trojkaty ekierki −gimnazjum
17 paź 18:50
Krzysiek60 :

Zadanie nr 6
a) Pole trojkata =wzor Herona
pole znasz , a= 54 wylicz ze wzoru h
17 paź 19:01
PW: Zadanie 5. jest bzdurne.
17 paź 19:02
Marcin: Proszę pana, Najbardziej mi zależy na zadaniu 4 i przykładzie b) w 6 , reszte powoli zaczynam
rozumieć
17 paź 19:03
Marcin: @PW− dlaczego jest bzdurne? Strzelam iż trzeba wykorzystać wzór na pole trójkąta P=a *b*sin
17 paź 19:05
the foxi:
o to właśnie chodzi, kątów może być nieskończenie wiele
17 paź 19:05
Krzysiek60 : W zadaniu nr 5 cos brakuje
Ten kat moze byc rowny 90o lub inny
W zadaniu nr 2 b) wzory redukcyjne
W zadniu nr 4
Co to znaczy musi .Wcale nie musi ,Nalezy to najpierw sprawdzic czy to tozsamosc jest
w ogole to napisane sa bzdury (zastanow sie dlaczego?)
17 paź 19:07
Marcin: @Krzysiek60− Proszę Pana, są to zadania , które dyktowała nam nauczycielka, i tak jest to
tożsamość.Powiedziała nam , że należy tak przekształcic równanie aby się równały.
17 paź 19:12
Krzysiek60 : Post 19 : 05 twoj
Znowu bzdura .Nie jest to zaden wzor na jakiekolwoek pole
To samo dotyczy zadania nr 4
1) przy sin brakuje argumentu (np α czy x)
2) jesliby przyjac ze napisales P= a*b*sinα to jest wzor na pole rownolegloboku a nie
trojkata
| | 1 | |
PΔ= |
| a*b*sinα to polowa pola rownolegloboku |
| | 2 | |
17 paź 19:15
Krzysiek60 : Marcin same sin czy tg czy cos nie istnieje .Musi byc argument
np sin30
o= to wiesz czy tg45
o to tez wiesz ile to jest a ile wynosi tg? (nie wiadomo )
| cosα+ctgα | | 1 | |
| = |
| taki powinien byc zapis |
| cosα | | sinα | |
17 paź 19:19
Marcin: Dobrze dziękuje slicznie, pozdrawiam
17 paź 19:26
Krzysiek60 : Lewa strona
Korzystamy z ewzoru
| | cosα | | ctgα | | ctgα | | cosα/sinα | |
L= |
| + |
| =1+ |
| = 1+ |
| = |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
| | cosα | | 1 | |
1+ |
| = 1+ |
| (po skroceniu |
| | sinα*cosα | | sinα | |
czyli L=P
Ale na poczatek zakladsz ze sinα≠0 (ze wz zgledyu na ctgα i cosα≠0 ze wzgledyu na to ze nie
wolno dzielic przez 0
17 paź 19:28