Liczby zespolone
Daria: Jak to obliczyć,jakie to kąty?Bo to nie są takie standardowe jak w tabelkach i nie mam
pomysłu..
Zatem druga ćwiartka i co dalej?
17 paź 16:18
Daria: Ktoś moglby pomóc ?
17 paź 16:42
Krzysiek60 : Zawsze mozesz obliczyc tgφ
tgφ=(
√3/4)/(−1/4)
| | √3 | |
tgφ= |
| *(−4)= −√3 wiec φ=120o |
| | 4 | |
17 paź 16:50
ICSP: | | a | | | | −1 | | 1 | |
cosα = |
| = |
| = |
| * 2 = − |
| |
| | |z| | | | | 4 | | 2 | |
17 paź 16:51
ICSP: Polecam przypomnieć sobie jak dzielimy ułamki.
Zresztą wyznaczone przez ciebie wartości sinα , cosα nie spełniają jedynki trygonometrycznej.
17 paź 16:51
Daria: oo matko haha zle policzylam bo sie zamyslilam,dzieki
17 paź 16:53
Daria: ok a przy przykladzie
| | 3 | | √27 | |
z=− |
| − |
| i  |
| | 2 | | 2 | |
tutaj |z|=3
czyli cos odpada,bo to 3 cwiartka,to co zrobic z tym sinusem?
17 paź 17:00
Daria: ok rozpisalam pierwiastek,niewazne
17 paź 17:00
17 paź 18:29