Dowody
Fajter: Dla dowolnych liczb x,y zachodzi
(x+y)(1+xy)≤(1+x2)(1+y2)
tu i przy nastepnych sie poddaje
17 paź 20:35
Fajter:
17 paź 20:48
Adamm:
u = (y, 1), v=(1, x)
z nierówności Schwarza
|uv| ≤ |u||v|
|x+y| ≤ √1+x2√1+y2
z drugiej strony
u' = (1, y), v' = (1, x) daje
|u'v'| ≤ |u'||v'|
|1+xy| ≤ √1+x2√1+y2
po wymnożeniu
|(x+y)(1+xy)| ≤ (1+x2)(1+y2)
co jest nierównością silniejszą
17 paź 20:50
Fajter: Nie znam nierownosci Schwarza .Byc moze pozniej poznam .Prosilbym bardziej elementarnie jesli
mozna
17 paź 20:53
Adamm:
nierówność Schwarza jest bardzo elementarna
17 paź 20:54
Walec: x+x2 y+y+x y2 < 1+y2+x2+x2 y2
(pomijam wieksze lub rowne zeby nie szukac znaczka, ale to nic nie zmienia)
x+x2 y+y+x y2<1+x2+y2+x2 y2
y+x2 y+x + x y2< (1+x2) +y2(1+x2)
y(1+ x2) +x(1+y2)<(1+x2)(1+y2)
x(1+y2)<(1+x2)(1+y2)−y(1+ x2)
x(1+y2)<(1+x2)(1−y+y2)
17 paź 20:59
Walec: Dalej sam sprobuj
17 paź 20:59
Walec: Adamm nie jest XD
17 paź 20:59
Fajter: Byc moze Adamm ale nam nie pokazono w szkole .
dzisiaj jeszcze PW dal mi do wyprowadzenia nierownosc Cauchego =Bunikowskiego
Musze znalezc gdzies to wyprowadzenie
17 paź 21:00
Adamm:
Jak to nie jest. Przecież to jest podstawowa nierówność w przestrzeniach liniowych
z iloczynem skalarnym
17 paź 21:05
Walec: Tylko nie kazdy umie iloczyn skalarny
17 paź 21:08
Fajter: Nie potrafie tego dokonczyc ,
17 paź 21:23
jc: Ważniejszy chyba iloczyn skalarny niż kolejna oderwana nierówność.
Spójrz, co napisał Adamm.
(x+y)2 ≤ (x+y)2 + (1−xy)2 = (1+x2)(1+y2)
(1+xy)2 ≤ (1+xy)2 + (x−y)2 = (1+x2)(1+y2)
17 paź 21:25
jc: Mnożysz stronami i pierwiastkujesz.
17 paź 21:26
Fajter: jc ja nie jestem studentem wiec prosilbym o pokaznie elementarne
Przepraszam z sie tak dopominam takiego rozwiazania .
17 paź 21:28
Fajter: Jesli to nie jest dla was problemem to prosze napiscie to rozwiazanie
tak bedzie najlatwiej .Ja to sobie rozkimam
17 paź 21:30
jc: Masz przecież elementarnie. Wszystko oparte na wzorach na kwadrat sumy i kwadrat różnicy.
Którego miejsca nie rozumiesz?
0 ≤ (1−xy)2, czyż nie?
Teraz do obu stron dodajesz (x+y)2.
(x+y)2 ≤ (x+y)2 + (1−xy)2
Wykonujesz działania.
(x+y)2 + (1−xy)2 = (x2+2xy+y2)+(1−2xy+x2y2) = x2+y2+1+x2y2
(1+x2)(1+y2)=1+x2+y2+x2y2
Widzimy to samo, a więc
(x+y)2 + (1−xy)2 = (1+x2)(1+y2)
Z drugą nierównością jest podobnie.
17 paź 21:41
a7: dobra chyba wiem, trzeba się wcyztać w jc godz. 21.25
17 paź 21:42
Fajter: dzieki jc .
17 paź 21:43
a7: (x+y)2 ≤ (x+y)2 + (1−xy)2 = (1+x2)(1+y2)
(1+xy)2 ≤ (1+xy)2 + (x−y)2 = (1+x2)(1+y2)
w pierwszej linijce jc napisał że kwadrat sumy jest mniejszy niż kwadrat tej sumy plus coś do
kwadratu co jest zawsze prawdą gdyż kwadrat jest równy zero lub doatni plus coś równe zero lub
dodatnie ok?
17 paź 21:45
Fajter: Dzisiaj juz nie mam na to sił

Ale dzieki za zaangazowanie .
17 paź 21:53
17 paź 21:55
Fajter: Jesli juz to tylko jedno (to srodkowe )

Lepsze dla mnie sa nektarynki. dziekuje
17 paź 22:00