Dowod
Fajter : Wykazac ze jezeli a+b+c=0 to a3+b3+c3=0
W zwiazku z tym mam pytanie bo to dla mnie jest hardkor .czy mam skorzystac ze wzoru
(a+b+c)3 =? czy mam wyznaczyc np a albo b albo c z a+b+c=0 i podsatwic do z3+b3+c3=0 ?
17 paź 12:57
Blee:
lepiej to pierwsze ... chyba że znasz jakiś wzór, którego ja nie znam
17 paź 13:02
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1+(− |
| )+(− |
| ) = 0. Policz 13+(− |
| )3+(− |
| )3. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 paź 13:07
Fajter : Raczej nie znam bo zrabalem tresc
ma byc to a
3+b
3+c
3= 3a*b*c wiec chyba zrobie tak
a= −b−c
a=−(b+c)
[−(b+c)
3]+b
3+c
3= 3abc
−b
3−3b
2c−bc
2−c
3+b
3+c
3=3abc
−3b
2c−3bc
2=3abc
3bc(−b−c)= 3abc
Wyszlo ale ja chyba przy ty zwariuje
17 paź 13:12
PW: Tu
206716 na początku wypowiedzi z 15 czerwca o godz. 00:50 masz wzór (mało kto zna go
"na pamięć", więc może powinieneś go sobie wyprowadzić).
17 paź 13:19
Fajter : Dziekuje
PW 
Sprobuje go sobie wyprowadzic .
17 paź 13:24