pierwiastki
Walec: Oblicz 3√99+70√2+3√99−70√2
ten pierwiastek z 2 jest pod tym drugim pierwiastkiem jakby coś
17 paź 20:30
fiona: wymnoz sobie to
17 paź 20:43
Fajter: Przepraszam ale co wymnozyc?
17 paź 20:45
fiona: no 99+70 pirwiastkow w nawias i razy to samo z −
17 paź 20:47
Fajter: No to pokaz prosze
17 paź 20:48
Eta:
(3+2√2)3= ....=99+70√2 i (3−2√2)3= 99−70√2
to otrzymamy : 3+2√2+3−2√2= 6
17 paź 20:52
Fajter: Eta ciezko jest trafic z tymi wzorami z pierwiastka stopnia trzeciego
Z kwadratu nie ma problemu
Denerwuje mnie takie pisanie (wymnoz sobie) . dziekuje za rozwiazanie
17 paź 20:57
Walec: Eta ale skad wzielas te liczby na poczatku?
17 paź 21:01
Eta:
2 sposób
(a+b)3= a3+b3+3ab(a+b)
to 3√99=70√2+3√99−70√2= x >0 |3
99+70√2+99−70√2+33√(99+70√2)(99−70√2)*x=x3
198+33√992−702*2x=x3
198+3*1*x=x3
x3−3x−198=0 x=6 bo 216−18−198=0
jedynym rozwiązaniem jest x=6
zatem 3√99+70√2+3√99−70√2=6
17 paź 21:02
Eta:
"skąd wzięłam" ? ..... z doświadczenia
17 paź 21:04
Mila:
(x+y)3=x3+3x2y+3xy2+y3=x3+3xy*(x+y)+y3
99+70√2=(a+b√2)3
szukamy a i b
a3+3ab2*2=99
3a2b+2b3=70
a− nieparzyste, b− parzyste
a=3 i b=2
sprawdzam
(3+2√2)3=27+3*9*2√2+3*3*4*2+8*2√2=
27+54√2+72+16√2=99+70√2
3√(3+2√2)3+3√(3−2√2)3=3+2√2+3−2√2=6
===========================
albo tak:
3√99+70√2+3√99−70√2=x /3
x3=99+70√2+3*3√(992−702*2)*x+99−70√2
x3=198+33√1*a
x3−3x−198=0
w(6)=0
1 0 −3 −198 x=6
1 6 33 0
x3−3x−198=(x−6)*(x2+6x+33)
Δ=36−4*33<0
Jedynym rozwiązaniem jest
x=6
17 paź 21:12
Walec: Dzieki wszystkim za pomoc
17 paź 21:14