Nierówność kwadratowa
Jagoda: Rozwiąż nierówność:
a) √x−2<8−x
b) √1+x+√1−x<2
17 paź 20:59
Tadeusz:

a) dziedzina
i graficznie albo metoda starożytnych
17 paź 21:40
Jagoda: To znaczy że skrajne punkty dziedziny mam podstawic za x?
17 paź 21:43
Tadeusz:
rozwiązaniem tej nierówności jest przedział
17 paź 21:56
Fajter: A jak dziedzina wyjdzie np D= <−3,∞) to co podstawisz z prawej strony?
17 paź 21:56
Jagoda: Mógłby to ktoś rozpisać? 😊
18 paź 06:19
janek191:
a)
√x −2 < 8 − x
Mamy
1) x − 2 ≥ 0 ⇒ x ≥ 2
2) 8 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 8
Podnosimy obustronnie do kwadratu:
x − 2 < 64 − 16 x + x
2
x
2 − 17 x + 66 > 0
Δ = 289 − 4*1*66 = 289 − 264 = 25
√Δ = 5
| | 17 − 5 | | 17 + 5 | |
x1 = |
| = 6 x2 = |
| = 11 |
| | 2 | | 2 | |
więc x ∊( −
∞, 6) ∪ ( 11, +
∞)
zatem po uwzględnieniu 1) i 2)
Odp. x ∊ < 2, 6)
==================
18 paź 07:17
janek191:
b) √1 + x + √1 − x < 2
1) 1 + x ≥ 0 ⇒ x ≥ − 1
2) 1 − x ≥ 0 ⇒ − x ≥ − 1 ⇒ x ≤ 1
Podnosimy obie strony nierówności do kwadratu :
1 + x + 2 √1 + x*√1 − x +1 − x < 4
2 √(1 + x)*(1 − x) < 2 / : 2
√(1 + x)*(1 − x) < 1
Podnosimy obustronnie do kwadratu:
(1 + x)*(1 − x) < 1
1 − x2 < 1
− x2 < 0 dla x ≠ 0
zatem x ∊ ℛ \ { 0}
Po uwzględnieniu 1) i 2) otrzymamy
x ∊ < − 1, 0) ∪ ( 0, 1>
===================
18 paź 07:34
Jagoda: Dziękuję bardzo 😘😘
18 paź 07:37
janek191:
Rozumiesz ?
18 paź 07:39
Jagoda: Rozumiem 😁
18 paź 07:58