Koła wpisane w trójkat prostokątny
Mememe: W trójkącie prostokątnym ABC wysokosc CD dzieli przeciwprostokatna AB na odcinki o
długościach 4cm i 16cm. Oblicz promienie kół wpisanych w trojkaty ADC i CDB oraz odległość
między środkami tych kół.
Promienie wyliczylam juz: 4(3 − √5) oraz 2(3 − √5).
Ktoś ma pomysł jak policzyć odległość między nimi? Bardzo proszę o pomoc!
17 paź 21:56
Mememe: Jakby co to odpowiedź wynosi 2√10(3−√5)
17 paź 22:06
Mila:

|SQ|=R−r, |OQ|=R+r
|OS|
2=(r+R)
2+(R−r)
2
17 paź 22:11
Eta:
|OS|=2r2+2R2 =..........
17 paź 22:13
Mememe: Ooo dzięki wielkie! Właśnie widzę jak czasami opłaca się zrobić ładny, dokładny rysunek

Jeszcze raz dziękuję!
17 paź 22:21