matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowody
Fajter :
Wykaz ze jesli a+c=2b i 2bd=c(b+d) i bd≠0 to
a
c
=
b
d
17 paź 12:37
Fajter :
Chwilka to bedzie (a+c)*d= c(b+d) ad+dc=cb+cd ad= cb i poporcja
a
c
=
b
d
Dobrze ?
17 paź 12:45
Jerzy:
a
c
z drugiego: (a + c)*d = c(b + d) ⇔ ad + cd = cb + cd ⇔ ad = cb ⇔
=
c.n.w.
b
d
17 paź 12:45
Blee:
z pierwszego:
a+c
= 2
b
z drugiego:
b+d
2 = c
bd
1
1
2 = c(
+
)
d
b
c
c
2 =
+
d
b
więc:
a+c
c
c
=
+
b
d
b
i zostaje:
a
c
=
b
d
17 paź 12:46
Fajter :
dziekuje bardzo za okazana pomoc
17 paź 12:59