kółko
kółeczko:

Na dwa koła nałożono krzyżujący się pas. Oblicz długość wewnętrznej stycznej AB tego pasa,
jeżeli promienie kół są równe R=26 cm (czerwony) i r=8 cm (zielony), a odległość między ich
środkami d=82 cm. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 cm.
17 paź 19:04
a7:

sorry kiepski rysunek
zielony jest x
czerwony 65−x
z podobieństwa trójkątów4/(4+x)=13/(13+65−x)
x≈15,29cm 65−x≈49,71 cm
teraz z twiredzenia Pitagorasa obliczamy odpowiednie przyprostokątne i je sumujemy i mamy
przybliżoną wartość odcinka AB
17 paź 19:59
a7: trójkąty te sa podobne z cechy kąt, kąt, kąt (kąty przy przecięciu odległości miedzy środkami
okręgów i stycznej AB to kąty wierzchołkowe a więc równe)
17 paź 20:01
a7: AB≈61,3+14,76≈76,1 cm
17 paź 20:32
an:

8
√87≈74,6
17 paź 21:11