równania
Jola: Pytanie o warunek
Mam takie łatwe równanie √x+2x=1
podstawiam zmienną pomocniczą t=√x
czy t>0 czy może t≥0
Wart. pod pierwiastkiem ≥0, ale dla x=0 wychodzi w tym równaniu sprzeczność
17 paź 22:07
Adamm:
w tym przypadku to bez znaczenia
17 paź 22:08
Basia: dla t=16 (i wielu innych) też masz sprzeczność; to nie ma nic do rzeczy
t≥0 i masz
t+2t
2=1
2t
2+t−1=0
Δ=1−4*2*(−1) = 9
√Δ=3
| | −1−3 | |
t1 = |
| = −1 <0 nie spełnia warunków zadania |
| | 4 | |
i tyle
17 paź 22:11
Jola: oki
17 paź 22:13