wielomiany
lox: Rozwiąż nierówność
(x−1)(x+2)3(2−x)(10−2x)4 > 0
Rozwiązanie zaznacz na osi
Tylko nie metodą Hornera, bo nie znam jej. Dziękuje
17 paź 21:43
17 paź 21:45
17 paź 21:45
Fajter: Tutaj nie ma potrzeby stosowania Hornera
Masz rozklad iloczynowy wielomianu . Wyznacz pierwiastki wielomianu i zaznacz na osi
x−1=0 to x=1 pojedyczy
(x+2)3=0 to x=−2 potrojny
itd
17 paź 21:47
studentka:): A skąd mam wiedzieć, kiedy od dolu a kiedy od góry zaczynam rysować "falkę"?
17 paź 21:55
Eta:
+*+*(−)*+ = − "fala" od dołu
17 paź 21:57