Całka
Troko: Hej,
trochę nie mam pojęcia jak to policzyć.
| | ⎧ | Ae−αt gdy t≥0 | |
| x(t) = | ⎨ | | α>0
|
| | ⎩ | 0 gdy t<0 | |
I mam teraz sprawdzić jak będzie się zachowywać ta całka w przedziale określonym (nie mam
podanego żadnego przedziału).
A wzór na całkę, do które ten sygnał podkładam to:
t2
| | A2 | |
∫ x2(t) dt Wynik powinien wyjść: |
| |
| | 2α | |
t1
17 paź 11:51
Pytający:
• t≥0
| | du | |
∫x2(t)dt=∫(Ae−αt)2dt=A2∫e−2αtdt= // u=−2αt; dt= |
| // = |
| | −2α | |
| | A2 | | A2 | | −A2 | |
= |
| ∫eudu= |
| eu+C= |
| e−2αt+C |
| | −2α | | −2α | | 2α | |
| | −A2 | | A2 | |
∫t1t2 x2(t)dt= |
| (e−2αt2−e−2αt1)= |
| (e−2αt1−e−2αt2) |
| | 2α | | 2α | |
• t<0
∫x
2(t)dt=C
∫
t1t2 x
2(t)dt=0
17 paź 12:52
Troko: OO dzięki bardzo, robiłem tak, ale błąd podstawowy, że (A*B)X nie rozbiłem na AX*BX, co mnie
jednak zastanawia. Jak się zachowuje ten układ?
W sensie powinno wyjść jako sygnał niezależny od czasu. Chociaż z drugiej strony gdyby za czas
t1 przyjąć 0 a za czas t2 przyjąc ∞ to wtedy powinno wyjść te założenie dobrze liczę?
17 paź 13:11
Pytający:
Nie znam się na tym, nie wiem, o jaki sygnał chodzi, ani tym bardziej jak ta całka go
charakteryzuje. Ja tylko Ci ją obliczyłem.

I tak, dla t
1=0, t
2→
∞ ta całka zbiega do oczekiwanego przez Ciebie wyniku.
17 paź 13:29
Troko: Energia sygnału wykładniczo malejącego, super jak się wszystko układa w całość, dzięki bardzo
=D
17 paź 13:59
Pytający:
Czyli zapis powinien wyglądać jakoś tak:
E
x=∫
−∞∞ x
2(t)dt=
| | A2 | |
=limt1→−∞ ∫t10 (0)2dt + limt2→∞ ∫0t2 (Ae−αt)2dt=0+ |
| |
| | 2α | |
17 paź 18:04