wielomian
Walec: Niech
P(x)=x55+a54 x54+…+a2 x2+a1 x+a0
będzie takim wielomianem, że P((−1)k−1k)=0 dla każdego k∈{1,2,…,55}. Wyznaczyć wartość
|55!a2|.
17 paź 21:12
Walec: tam jest −1 do potegi k−1 a w mianowniku k
17 paź 21:12
Adamm:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(x) = (x−1)(x+ |
| )...(x− |
| ) = |
| (x−1)(2x+1)...(55x−1) |
| | 2 | | 55 | | 55! | |
55!a
2 = ∑
1≤k≤m≤55 (−1)
k+mkm =
| 1 | |
| ((∑1≤k≤55 (−1)kk)2 + ∑1≤k≤55 k2) |
| 2 | |
| | −56x55 | | 1−x56 | |
∑0≤k≤55 kxk−1 = |
| + |
| |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
| | −56x55 | | 1−x56 | |
∑0≤k≤55 kxk = x( |
| + |
| ) |
| | 1−x | | (1−x)2 | |
x=−1
∑
0≤k≤55 k(−1)
k = −28
| | 55*(55+1)(2*55+1) | |
∑1≤k≤55 k2 = |
| = 55*28*37 |
| | 6 | |
55!a
2 = 28882
17 paź 21:51
Walec: A mozesz wytlumaczyc/ xd bo nic nie rozumiem
17 paź 22:23
a: pal gume
17 paź 22:24
Krzysiek60: a nie masz nic do roboty ?
Idz umuj nogi paciorek i spac
17 paź 22:25