matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.10.2017
Zadania
Odp.
1
iza:
Dany jest trójkąt równoboczny ABC o polu 36
√
3
i prosta równoległa do boku AB, która przecina bok AC w punkcie D, a bok BC w punkcie E. Jesli IADI:IDCI=2:1 to jakie jest pole trójkąta DEC?
1
XYZ:
wykaż że liczba 2
k+2
*3
k
*6+5k+1 jest podzielna przez 25 wiedzac ze 2
k+2
*3
k
+5k−4=25l
2
Monia:
Narysować na płaszczyźnie Gaussa |z|+Rez<1
5
gość:
liczenie granicy
x
2
−4x−5
(x−5)(x+1)
lim
x−>5
=lim
x−>5
x
2
−7x+1
x
2
−7x+1
co z tym dalej można?
1
matilc:
Witam, mam do obliczenia macierz i mam ją obliczyć sprowadzając do postaci trójkątnej, niestety wynik nie chce mi wyjść taki jaki powinien, czy ktoś da wskazówki jakie kroki poczynić, bo ja
6
liczba :
100
4
100*99*98*97
A/
=
=
7
*............
1*2*3*4
5
Cyder:
Hej W kwadracie ABCD znane są współrzędne przeciwległych wierzchołków A(−2,2), C(4,0).
0
xd:
https://zapodaj.net/67e28f5f8d03a.png.html
0
Mefisto:
[(
√
24
/2)−(3/
√
2
)
−2
]/[(
√
2
/3)
2
(1/
√
2
)
−3
]
2
norbi:
Wyznacz wszystkie argumenty, dla których funkcje f(x) = sin2x oraz g(x) = cos
1
2
x mają równe wartości.
1
zaq:
Wśród wyrobów pierwszej i drugiej firmy wyroby wadliwe stanowią odpowiednio 4% i 2%. Pierwsza z tych firm dostarcza do hurtowni trzy razy więcej towaru niż druga. Oblicz prawdopodobieństwo
60
Madziaxx3:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego, jeżeli wiadomo że:
3
Michał:
Dobry wieczór forumowicze, mam kilka ptań z logarytmów i funkcji wykładniczej
Jesli znazłby się ktoś chętny do pomocy będe bardzo wdzięczny za wytłumaczenie... Ok do rzeczy.
2
xd:
n
n
an=
n!
6
Kocio :
Oblicz granicę wyrażenia: (1+
2
n
)
2
n to ma być do potęgi 2n, ale nie wiem jak to napisać
2
bc:
Co to jest ? https://zapodaj.net/f295d2ada35fc.jpg.html
to jest złożenie funkcji? czy mnożenie funkcji?
2
zaq:
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty . Oblicz prawdopodobieńswo że obie będą asami,
1
marchewka:
dana jest funkcja : f(x)= x
2
+1 dla x≥−1 x+3 dla x,−1
8
BŁAGAM MAM SPRAWDZIAN JUTRO:
dana jest funkcja f(x)=1+log przy podstawie 5(x−3) wyznacz zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie
0
MM:
W wyścigach uczestniczy 10 koni. W zakładach należy wytypować pierwsze, drugie i trzecie miejsce. Na ile sposobów można wypełnić kupon? Proszę o szczegółowe wytłumaczenie
0
rozwiąż równanie log przy podstawie 2 z (5−x) = log przy podstawie 2 z 5 − log przy podstawie 2 z x
6
Funkcja f(x) określona jest wzorem f(x)=log przy podstawie 1/2 z x Rozwiąż nierówność
0
qwerty:
−n
2
+n
n+1
lim n→
∞
=−1 doszedłem do tego: |
|<ε i teraz nie wiem co dalej
n
2
+1
n
2
+1
zrobić
0
Mariusz:
Chciałbym wykorzystać pomysł łączenia naturalnego do sortowania listy
3
Wyznacz dziedzinę funkcji
5
Mac Donald:
Proszę udowodnić że a
3
+b
3
+c
3
−3abc=(a+b+c)(a+pb+p
2
c)(a+p
2
b+pc)
7
Karolek:
Wskazać trzy kolejne przekształcenia wykresów funkcji prowadzące od wykresu funkcji: R−>R, do
9
qwerty:
Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach oblicz granice. Jak dzięki temu twierdzeniu obliczyć granicę tego podpunktu?
3
dudek:
Z armaty nachylonej pod kątem α wylatuje kula z prędkością v0. W odległości z znajduje się ceglana ściana. Jak wysoka musi być ściana, aby pocisk w nią trafił?
2
karo:
rozwiąż nierówność: czyli czemu mi wychodzi tak jak wychodzi? tg(2x−1) ≤
√
3
4
Magdalena :
Pomoże jakaś miła osoba ?
1
korrn:
Oblicz granicę lim
log(3−x)
2
x
x−> −
∞
0
korrn:
⎧
2
|3−x|
dla |x|≤4
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=
⎩
log(|x|−4) dla |x|>0
Ile rozwiązań ma f(x ) = 4
7
HOXXY:
Pomógł by ktoś z tym? Bo z godzinę już siedzę i nie mogę wydumać
2
nacix:
Oblicz: log[2−(log
1
5
√
5
)] * log
√
5
1
5
1
Pawel:
Witam. mam pytanko, bo troszeczke sie zamotalem w liczbach zespolonych. mianowici −
1
Tomaszek:
Odpowiednio przekształcając wykres funkcji f, narysować wykres funkcji g f(x)=
√
x
2
just:
zad 1. Wykaż, że liczba (√3−2√5)
2
+(√3+2)*(2−√3)+2√60 jest liczbą naturalną. zad 2. Dany jest prostokąt o bokach a i b. Długość boku a zmniejszono o 20%. Długość boku b
10
Tomaszek:
Odpowiednio przekształcając wykres funkcji f, narysować wykres funkcji g f(x)=
√
x
2
Jan:
W klasach drugich pewnego liceum jest 62 uczniów: 19 osób uczy się języka francuskiego, 30 angielskiego, 24 niemieckiego, 14 francuskiego i angielskiego, 10 francuskiego i niemieckiego,
1
xyz:
Oblicz 12% liczby 32 i podaj wynik z dokładnością do 0,1. Następnie oblicz błąd względny tego przybliżenia z dokładnością do 0,0001.
2
Słaby student:
Wyznaczyć funkcje odwrotne do danych: c) f(x)=x
2
−2x , x>=1
1
Eryk:
Wykaż, że jeżeli różnica dwu liczb naturalnych jest podzielna przez 3, różnica sześcianów tych liczb jest podzielna przez 9.
6
Hiro:
RÓWNANIE
5
jc:
Tak.
1
Ble:
O jakiej masie ciało można podnieść do góry ruchem jednostajnie przyspieszonym na wysokość 10m w czasie 10s, działając siła 1000N.
2
daker836:
−12 − 4x
−3
1
≥
−
9 + x
2
x + 1
x − 3
Dziękuje za każdą pomoc
1
Ada:
Proszę o pomoc. Na płaszczyźnie wybrano 10 punktów, z których żadne 3 nie są współliniowe. 1) ile prostych wyznaczają te punkty?
4
Eryk:
Udowodnij, że suma każdego ułamka dodatniego i jego odwrotności jest nie mniejsza od 2. Nawet nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Zadanie z powtórzenia działu Liczby i zbiory.
1
bc:
Funkcja y=f(x) jest rosnąca w zbiorze R. Zbadaj monotoniczność następujących funkcji określonych w zbiorze R. Podaj przykłady.
0
Kierowca:
Cześć. Czy to ma sens, co tu policzylem? https://zapodaj.net/f943e72bfef75.jpg.html
16
Blee:
2008 = 1 + 6*k ... k =
7
gabi:
oblicz pochodną f w punkcie x
0
korzystając z definicji
4
karolina:
pomocy! Reszta z dzielenia liczby k przez 4 jest równa 3. Reszta z dzielenia liczby k przez 3 jest
7
Matmat:
Rozwiąż równanie 10
x
+10
−
x podzielone przez 10
x
−10
−
x i ten caly ulamek rowna sie 5. Jakim sposobem to zrobić
2
Scoler:
Nie jestem przekonany czy dobrze rozwiązuje to zadanie. Proszę o pomoc
4
Michał99:
|x−3|=a
2
−5a+9
3
Kamila005:
Wyznacz x tak aby podane liczby były kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu arytmetycznego: a) −2, 2+x, 4 + x
2
0
Rafał:
Prawdopodobieństwo tego, że zmienna losowa 𝑋 przyjmuje wartość 1,2,3 lub 4 dane jest funkcją: 𝑃(𝑋=𝑥)=𝑥3100,
0
Rafał:
Rozkład zmiennej losowej skokowej 𝑋 określającej oceny studentów z egzaminu jest zdefiniowany przez poniższą dystrybuantę:
0
Rafał:
Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu. Gra polega na jednokrotnym rzucie kostką. Jeżeli gracz wyrzuci jedno lub dwa oczka przegrywa 5 zł, jeżeli wyrzuci 3 lub 4 oczka wygrywa 2 zł, jeżeli
15
Barrock:
Pomoże mi ktoś w zrozumieniu jak się to rozwiązuje?
10
Franek:
Ile zawodników brało udział w biegu jeśli jest 240 możliwości przyznania pierwszego i drugiego miejsca?
1
Franek:
Z urny zawierającej sześć kul o numerach: 4, 5, 6, 7, 8, 9, losujemy kolejno bez zwracania cztery kule. Numery
18
s:
Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest 6 razy większy od kwadratu najmniejszej z tych liczb powiększonego o 1. Wyznacz te liczby.
12
Mikołaj :
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczb trzycyfrowych liczby, której suma cyfr jest równa 4?
3
Norka:
ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych za pomocą cyfr parzystych w zapisie w których żadna cyfra się nie powtarza?
10
s:
https://www.cke.edu.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Materialy/Zbiory_zadan/Matura_Zbi%C3%B3r_zada%C5%84_Matematyka_PR.pdf
zad 3
2
stefanek331:
Znajdz inwersje funkcji
1
tęcza:
Oblicz pochodną prawostronną funkcji w punkcie −1 . Funkcja to f(x)= x
2
+1 i dziedzina x∊<−1,
∞
) . Proszę o pomoc ....
4
Coleman:
Uwaga, jak narysować: 3
−|x−2|
8
jc:
1+n
(1+2n)/2 + 1/2
1
1
1
=
=
+
1+2n
1+2n
2
2
1+2n
Teraz widzisz?
0
niewiadoma:
Masa sześcianu wynosi m = 2,145 x 10
6
mg, a niepewność jej wyznaczenia Δm = 0,05 x 10
5
mg.
5
Janka:
Która liczba jest większa 9
11
czy 11
9
?
3
Adam:
źle myślisz zresztą, przeciwdziedzina to ℛ
2
Adam:
w pierwszym przypadku, jedynym elementem {[1; 3]} jest [1, 3]
2
Adam:
może być, tylko zapisz to jakoś prościej ty się nad tym rozpisujesz, a to jest banalny dowód