Proszę o rozwiązanie moich zadań z liczb rzeczywistych z poziomu licealnego.
just: zad 1. Wykaż, że liczba (√3−2√5)2 +(√3+2)*(2−√3)+2√60 jest liczbą naturalną.
zad 2. Dany jest prostokąt o bokach a i b. Długość boku a zmniejszono o 20%. Długość boku b
zwiększono o 200%. Oblicz o ile procent pole prostokata sie zwiekszylo.
zad 3. Wykaż, że jeśli b>0, to b2+1/b+1 jest większe bądź równe b+1 /2.
zad 4. Liczba 31000+9501−27333 jest podzielna przez......... Napisz i uzasadnij.
zad 5. W magazynie jest 12000 szt. litrowych butelek soku pomarańczowego wiadomo, że 6% jest
po terminie> Ile przeterminowanych soków należy usunąć, aby w magazynie pozostało mniej niż 2%
soków przeterminowanych
16 paź 19:10
Janek191:
z.1
... = 3 − 4 √15 + 20 + 1 + 2√4*15 = 24 − 4 √15 + 4√15 = 24
16 paź 19:21
Janek191:
z.2
0,8 a* 3 b − a*b = 2,4 a*b − a*b = 1,4 a*b
Odp. 140 %
16 paź 19:23