pochodna
gabi: oblicz pochodną f w punkcie x0 korzystając z definicji
f(x)=x+3/x−5 ,x0=1
doszłam do momentu lim (8/−4+h)*1/h ... co dalej ?
h−>0
16 paź 16:06
PW: Przede wszystkim ustalmy:
czy
(bo zapisałaś tę drugą postać).
16 paź 16:36
x:
| f(x0 + h) − f(x0) | | | | h + 4 + h − 4 | |
| = |
| = |
| = |
| h | | h | | h(h − 4) | |
| | 2h | | 2 | | 2 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | h(h − 4) | | h − 4 | | −4 | | 2 | |
tam gdzie występuje h trzeba oczywiście dopisać lim
h→0
16 paź 16:38
gabi: PW: chodziło o to pierwsze f(x)=(x+3)/(x−5)
x: 4/−4=−1 po podstawieniu wychodzi (h+4)/(h−4)−(h−4)/(h−4)=(h+4−h+4)/(h−4)=8/(h−4)
dlaczego to wychodzi inaczej ?
16 paź 16:57
x:
| | | | h + 4 + h − 4 | | 2h | |
= |
| = |
| = |
| |
| | h | | h(h − 4) | | h(h−4) | |
16 paź 17:05
x: innymi słowy − zamiast minusa musisz wstawić plus, bo −− daje +
16 paź 17:08
gabi: oki nie zauważyłam tego minusa we wzorze (f(x
0+h) − f(x
0) )/h
↑
(konkretnie tego, myślałam, że tu powinien być plus)
dziękuję ślicznie
16 paź 17:30
x:
16 paź 17:50