matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
xd:
https://zapodaj.net/67e28f5f8d03a.png.html
16 paź 23:03
Michał:
a) Wydaje mi się, że trzeba tu zastosować twierdzenie o trzech ciągach (funkcjach):
−n
2
+ 0
−n
2
+ n
−n
2
+ n
≤
≤
n
2
+ n
n
2
+ 1
n
2
+ 0
17 paź 13:22
Adamm:
a)
−n
2
+n
n+1
|
−(−1)|<ε ⇔
<ε
n
2
+1
n
2
+1
n+1
n+1
1
≤
=
n
2
+1
n
2
+2n+1
n+1
1
n+1
jeśli
<ε ⇔ n>(1/ε)−1 to tym bardziej
<ε
n+1
n
2
+1
czyli wystarczy wziąć N=[1/ε]−1 dla 1≥ε oraz N=0 dla ε>1
17 paź 14:31