Rozwiąż nierówność
karo: rozwiąż nierówność: czyli czemu mi wychodzi tak jak wychodzi?
tg(2x−1) ≤
√3
okres:
tg(2(x+T)−1) =tg(2x−1)
2x+2T−1=2x−1+kπ
2T=kπ
T=kπ/2
pomocniczo zamienię sobie na równanie
tg(2x−1) =
√3
tg(2x−1) =tg(π/3)
| | π | | 1 | | kπ | |
wiem zatem an pewno, że prawy kraniec nierówności będzie wynosić |
| + |
| + |
| , |
| | 6 | | 2 | | 2 | |
problem robi się z lewą stroną: bo wg mnie powinno to być −π/4 +1 +kπ/2 , a w odpowiedzich jest
inaczej, dlaczego?
16 paź 20:45
Mila:
A co podają w odpowiedzi z lewej?
16 paź 21:27
Karo: Wyszło jak Tobie, tylko czemu, skoro:
tg2x powstał przez przesunięcie fkcji o 1 w prawo.
tg2x mieści się w przedziale od −π/4 do π/4, przesuwam o jeden w prawo to mam −π/4+1 a nie
−π/4+1/2.
16 paź 22:07